Četvrtak 22.11.2018.
03:00
D. Dekić - Vesti

Sportisti ponos Srbije (4): Politika i na tribinama

MN Press
Vladimir Cvetković

Recimo, kako kaže, UEFA kao organizacija koja vodi fudbalski sistem u EU, u aktima i redovnim kontaktima ističe da politika ne sme da se meša u sport, ali se pokazuje da je ima. Jedan od primera je prijem Kosova u međunarodne sportske organizacije.

- Očito je da Kosovo nisu priznale sve članice EU, a nije ni član Ujedinjenih nacija, ali će oni reći da sport ima druga pravila i da grupi mladih ne možete da zabranite učešće na takmičenjima, a kada su našoj zemlji uvedene sankcije 90-ih, naši sportisti nisu mogli da nastupe - ukazuje Cvetković dok objašnjava kako se politika ni u jednom trenutku nije mogla odvojiti od sporta.

Zanimljiva je, prema njegovoj oceni, ta prisutnost politike u raznim formama.

- Videli smo na svetskom fudbalskom šampionatu kako hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović igra i raduje se pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što pozitivno utiče i na njenu popularnost - daje primer jedne od tih formi naš sagovornik koji za sebe kaže da je "čovek košarke i fudbala Crvene zvezde".

Podseća i da se političari redovno sastaju i slikaju sa sportistima, a da se ta njihova veza sa onima koji na terenu brane boje svoje zemlje, kreće od želje da uživaju u meču do interesnih viđanja. Dodaje da je Srbija je u poslednje vreme postala "zemlja uspeha" pred očima sveta, a Cvetković koji je posvetio život sportu, ukazuje da su zahvaljujući da su ti njihovi trijumfi i medalje na međunarodnim takmičenjima, svojevrsna promocija domovine u svetu.

- Država je to prepoznala i uzvratila im nacionalnim penzijama - kaže Vladimir Cvetković.

2024 © - Vesti online