Sreda 21.11.2018.
14:55
Vestionline, Tanjug

Krivične prijave protiv Antića, Rakovića i Krivokapića

M. Karović
Čedomir Antić

Prijave su podnete protiv Antića i Rakovića, kojima je, inače, vlast u Crnoj Gori zabranila ulazak u tu državi i na taj način ih onemogućila da prisustvuju skupu, kojem su se oni obratili video linkom.

Crnogorski pokret je krivične prijave podneo zbog, kako prenosi RTCG, stavova koje su Krivokapić, Antić i Raković saopštili na skupu "Pokoljenja dela sude", koji je održan 7. novembra u Budvi, povodom 100 godina od Podgoričke skupštine.

Prijava protiv Krivokapića je podneta zato što je, kako se navodi, na skupu izjavio da "od reda ljudi ne znaju da Boka nikada nije bila Crna Gora, a da su Grbalj, Budva, Maine, Brajići, Bečići i Paštrovići Boka Kotorska. Boka se ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko podgoričke skupštine".

Krivokapić je, dodaju, poručio: "Gore glavu srpski narode gore glavu srpski narode Boke Kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorela do zore".

Prijava protiv Antića je podneta zato što je, kako se navodi, putem video linka poručio: "Oni nisu uspeli ni u čemu drugome, osim da budu privezak i sluge moćnih i silnih na ovome svetu",

Dodao je i:"Želim vam srećnu stogodišnjicu oslobođenja i ujedinjenja, želim svima vama više sreće u ovome veku, i nadam se da ćemo se uskoro videti kada dođe sloboda, kada dođe demokratija i Srbin više ne bude rob".

A krivična prijava protiv istoričara Rakovića podneta je zato što je, takođe, putem video linka poručio: "Mi smo kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovoj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti večan. Moja osnovna poruka je - ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more".

U obrazloženju se navodi i da je crnogorsoj javnosti poznato da Aleksandar Raković i Čedomir Antić u više navrata daju izjave, intervjue, objavljuju tekstove u kojima vređaju dostojanstvo pripadnika crnogorske nacije i poklonika CPC, negiraju ih i nazivaju pogrdnim imenima, pozivaju na građanske nemire, obmanju javnost o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, sa namerom, kako tvrde, pravljenja međunacionalne i međuverske netrpeljivosti, kao i mnoge druge konstrukcije koje unose podele i loše međuljudske, međunacionalne i međukonfesionalne među građane Crne Gore.

Crnogorski pokret, navodi se u saopštenju, još jednom apeluju na pravosudne organe Crne Gore da, u skladu sa zakonom, izvršavaju svoje obaveze i budu brana svim nedozvoljenim aktivnostima i ponašanjima jer, kako su kazali nečinjenje i oportunizam mogu samo proizvesti dalje urušavanje pravnog poretka, podizanje tenzija i stvaranje međusobne netrepeljivosti među građanima Crne Gore.

"Pravosuđe mora biti brana svim atacima na građansku Crnu Goru, njenu multikulturalnost i multikonfesionalnost, njen antifašistički karakter, nepovredivost teritorije Crne Gore i njenu celovitost, što u krajnjem znači zaštitu ustavnih načela na kojima je sazdana nezavisna i suverena Crna Gora", navodi se u saopštenju.

Pogrešno je, kažu, podvoditi pod slobodu govora aktivnosti koje mogu proizvesti ogromne posledice po građanski mir i međusobnu sukobljenost između nacionalnih konfesionalnih grupa u Crnoj Gori.

2024 © - Vesti online