Sreda 21.11.2018.
09:44
Vestionline, Tanjug

Dodik: Bez pogrešnih poteza prema Bošnjacima i Hrvatima

Tanjug
Milorad Dodik

Dodik je nakon inauguracije u u utorak u Predsedništvu BiH rekao u svom prvom obraćanju da je njegova "osnovna baza" Republika Srpska, te da mu nije namera da spreči bilo koga u razvojnim projektima.

Najavio je da će njegova politika biti zasnovana isključivo na poštovanju Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Istakao je da će se zalagati za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

Ponovio je da nije zadovoljan radom visokog predstavnika i da su njegova rešanja možda odgovarala nekom drugom vremenu, ali da se sada moraju donositi odluke koje odgovaraju ovom vremenu.


Uloga vsokog predstavnika u BiH, kazao je, nije bila u interesu dugoročne stabilnosti i razvoja BiH, te da je više od 540 odluka i zakona nametnuto, iako visoki predstavnik nije imao pravo na to, kao ni na intervencije na Ustav BiH.

Napomeuo je da visoki predstavnik može samo da realizuje civilne delove sporazuma, ali da je on išao izvan toga.

- Ne želim da napravim nijedan pogrešan potez prema Bošnjacima, Hrvatima ili FBiH. Ali očekujem takav tretman i prema Republici Srpskoj. Moraćemo se više razumeti i uvažavati - kazao je Dodik, preneo je portal Klix.

Kako kaže, EU treba da bude cilj BiH, zbog čega će na prvoj sednici Predsedništva predložiti da se od EU zatraži automatsko dobijanje kandidatskog statusa.

- Sarađivaćemo sa svim važnim faktorima. Učiniću sve da naši odnosi sa EU i SAD budi dobri. Mi podržavamo predsednika SAD - rekao je Dodik dodajući da neće odustati ni od saradnje s Rusijom.

Dodik je istakao da će provoditi politiku vojne neutralnosti, na što ga, kako je rekao, obavezuju odluke koje su donesene u institucijama RS.

On je kazao da nije spreman da dozvoli bilo kome da umesto njegovog kabineta donosi odluke i da će se zalagati za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

- Sada ću morati i hoću sa svojim kolegama razmatrati i doneti određene odluke. Ja verujem da ćemo u tome uspeti. Íčńŕě došao ovde da se slikam i primam platu, već da pravim dogovor tri naroda, dva entiteta i institucija BiH - kazao je Dodik.

Sa druga dva člana, rekao je Dodik, nastojaće da vrati položaj i dimenziju Predsedništvu BiH.

- Želim saradnju koja će biti delotvorna. Moraćemo pokazati sposobnost za nove kompromise - istakao je Dodik,prenela je Srna.

Ukazao je i na to da je sa Kinom imati sveoubuhvatnu saradnju koja će poboljšati razvoj BiH.

- Želim da sa kolegama budem predstavnik BiH na bilateralnim i multilateralnim susretima - kazao je.

Istakao je da nije spreman da kapacitet dobijen na izborima prepusti bilo kome drugom i da zato neće dozvoliti da se u njegovom kabinetu kreiraju odluke koje bi nametao neko sa strane, već da članovi Predsedništva sve urade vlastitim snagama.

Dodik smatra da iz Ustavnog suda BiH treba da odu strane sudije i da je potrebno sudsku vlast vratiti narodima u BiH, kako je predviđeno Ustavom BiH.

- Reforma pravosuđa koju je sproveo OHR bila je neuspešna, produkovala štete, korupcije i otuđeni centar moći izvan volje naroda - naveo je.

On kaže da će to biti teško ostvarivo sada, ali da će sa kolegama donositi određene odluke i da veruje da će uspeti.

- Ukoliko BiH ne bude pokazala novu dimenziju i zamah onda ne vidim svoje mesto ovđe. Nisam došao da se slikam, primam platu, već želim dogovor uz puno uvažavanje dva entiteta, tri naroda, zajedničkih institucija i svih građana BiH - poručio je Dodik.

2024 © - Vesti online