Utorak 20.11.2018.
18:22
Vestionline, Tanjug

Pred ubistvo, Kašogija nazvali izdajnikom

EPA/Ali Haider
Džamal Kašogi (Foto: Arhiva)

"Pustite mi ruku! Šta to radite", rekao je Kašogi po ulasku u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra, nakon čega je došlo do verbalne svađe i fizičkog obračuna.

Kako navodi "Haberturk", turski sajt koji tvrdi da je imao na uvid audio snimak Kašogijevog ubistva, novinar je potom prebijen i mučen, a telo mu je raskomadano.

Sat vremena od početka snimka, čuje se glas muškarca koji se požalio što mora da nosi Kašogijevu odeću.

"Užasno je nositi odeću čoveka kojeg smo ubili pre 20 minuta", navodno je rekao muškarac, žaleći se da su mu Kašogijeve cipele previše male i da bi radije nosio svoje patike.

Turski mediji smatraju da se na snimku čuje glas Mustafe al-Madanija, koji je nekoliko sati posle Kašogijevog ubistva 2. oktobra snimljen nadzornim kamerama kada je prolazio pored Pave džamije u Istanbulu.

Saudijska Arabija je pre zvanične potvrde da je Kašogi zaista ubijen u konzulatu u Istanbulu ponudila više kontradiktornih objašnjenja događaja tog dana, podseća "Dejli mejl".

Na kraju, zvanični Rijad je zatražio smrtne kazne za pet osoba i podigao optužnice protiv 11 osoba osumnjičenih da su imali udela u Kašogijevom ubistvu, navodi "Dejli mejl", dodajući da je ukupno 21 osoba dovedena u vezu sa slučajem Kašogi uhapšena.

SAD su uvele sankcije protiv 17 Saudijaca zbog ovog ubistva, uključujući i bliskim saradnicima saudijskog princa Muhameda bin Salmana, koji demantuje da je naredio ili imao saznanja o Kašogijevom ubistvu.

U proteklih nekoliko dana u medijima su se pojavili izveštaji američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) u kojima se navodi da je Salman lično naredio Kašogijevo ubistvo, međutim, te izveštaje je ubrzo demantovao američki Stejt department.

2023 © - Vesti online