Utorak 20.11.2018.
14:20
Vestionline

Generalni sekretar: Srbija ucenjivala zaposlene u Interpolu

EPA/Alejandro Bolivar
Generalni sekretar Intrepola Jirgen Štok

Štok je to rekao nakon što je na Generalnoj skupštini u Dubaiju po treći put odbijen zahtev Kosova za članstvo u Interpolu.

On je, kako se navodi, takođe govorio o kriterijumima koje je potrebno ispuniti za članstvo u Inerpolu i istakao da je aplikacija Prištine bila kompletna. Prema priznanju kosovskih političkih lidera, Priština je mnogo učinila da bi ostvarila prijem u članstvo Interpola, ali da taj trud danas nije nagrađan.

Posle dva kruga glasanja u Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, Priština nije uspela da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu.

U drugom krugu glasanja za prijem Kosova u članstvo Interpola glasalo je 68 zemalja članica, 51 je bilo protiv, dok je 16 bilo uzdržano.

Gazeta express konstatuje da Priština ne bi imala dvotrećinsku većinu čak i da je svih 16 uzdržanih zemalja glasalo "za".

Inače, Kosovu je ovo treći pokušaj da uđe u članstvo Interpola - prvi put  je to učinilo 2010, zatim 2015, a prošle godine je podnela zahtev, ali je neposredno uoči održavanja Generalne skupštine u Kini, taj zahtev povučen.

2024 © - Vesti online