Utorak 20.11.2018.
13:05
N. Popović - Vesti

Optuženi "portparol" otmičara

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Otet je 27. juna 2015. godine iz specijalne ustanove u mestu Šlic-Zasen, u nemačkoj pokrajini Hesen, ali je ubrzo pušten bez plaćanja traženog novca.

Na poslednjem ročištu tužilaštvo je navelo kako iz "taktičkih razloga iz optužnice protiv Nedžada A. izbacuje deo da je on lično odgovoran za otmicu".

- Optuženi je najverovatnije imao samo ulogu "portparola" otmičara u vezi sa traženjem novca za otkup. Prema rezultatima istrage u otmicu je bilo uključeno više ljudi, ali nema dokaza da je optuženi imao direktan kontakt sa otetim Markusom Virtom - preciziralo je nemačko tužilaštvo.
Nakon otmice, pokušavajući da uđu u trag kidnaperima, policija je prošle godine odlučila da svim medijima, pa i "Vestima", prosledi jedini trag koji su imali - snimak glasa otmičara. Stručnjaci za analizu nemačkog jezika koje su angažovali, dobro su obavili posao sugerišući tada "da se radi o nekome sa prostora bivše Jugoslavije, "najverovatnije rodom sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne Hercegovine". Tako je policija i došla do Nedžada A, koji od marta kada je uhapšen odbija da otkrije ko su bili saučesnici.

Nepouzdan svedok

Policija je tokom istrage sumnjala da je žrtva otmice izabrana i zbog njegovih jako ograničenih mogućnosti izražavanja.

- Moj sin je sigurno u stanju da identifikuje ljude sa kojima je bio u kontaktu - istakla je majka otetog Karmen Virt.

Stručnjaci međutim navode da se u njegovo svedočenje ne mogu pouzdati i da bi advokati odbrane njegovo svedočenje lako pobili.
 

2024 © - Vesti online