Sreda 21.11.2018.
01:30
Telegraf.rs, Vestionline

Koža je tokom hladnih dana suva, svrbi i zateže: Evo kako da to izbegnete

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tokom hladnih dana i zime vrlo često se javlja problem suve i dehidrirane kože koja zateže, svrbi i steže. Takva koža nema dovoljno vlage u ćelijskom i međućelijskom prostoru i deluje suvo i sivo, neelastično, ispucalo i često je pokrivena ljušturicama. U zdravoj i normalnoj koži ima oko 20 do 30 odsto vlage, a dehidriranost kože javlja se kada vlažnost kože padne ispod 10 odsto. Do toga dolazi zbog smanjenja prirodne hidratantne barijere kože, što rezultira povećanjem transepidermalnog gubitka vode.

Ovaj problem može da se javi kod bilo kod tipa kože, bez obzira na godine starosti. Na izgled naše kože najviše utiču geni, ali i brojni spoljašnji uticaji kao što je UV zračenje, razni zagađivači iz vazduha, loša ishrana koja nije bogata voćem i povrćem, nedovoljno sna, stres, dim cigareta i klimatski uticaji. Sve to uzrokuje stvaranje slobodnih radikala koji dovode do oštećenja ćelija i oštećuju zaštitnu funkciju kože.

Dehidriranoj koži možete da pomognete pravilnom ishranom, konzumiranjem dovoljne količine vode tokom dana i upotrebom hidratantne kreme koje će kožu snabdeti dovoljnom količinom vlage i sprečiti njeno dalje isušivanje. Tokom hladnijeg dela godine kada su učestale i nagle promene temperature vazduha i grejanje, koža prosto vapi za bogatim hidratantnim preparatima.

Posavetujte se sa dermatologom ili kozmetičarem koja krema i preparati bi bili najbolji za vaš tip kože kako biste odabrali pravu negu za ove hladnije dane i sprečili preterano isušivanje i oštećenja kože. Veoma je važno da sa negom krenete na vreme jer ćete tako izbeći pucanje kože i stvaranje bora koje kasnije nećete moći da izbrišete gumicom.

Ishrana je veoma bitna za kvalitet kože pa je važno da na nižim temperaturama unosite više Omega 3 masne kiseline koje omekšavaju kožu i kosu, a nokte čine zdravijim i lepšim.

Važno je da u ovom periodu zaštitite kožu od vetra, promene temperature i suvog vazduha jer sve ove promene utiču na oštećenja kože i nastanak bora.

Na koži se stalno stvaraju mrtve ćelije koje trebatre ukloniti pilingom jer višak ćelija guši kožu i to uzrokuje brže prljanje.

Na nižim temperaturama se savetuje smanjenje toplih kupki i dužih tuširanja jer se prevelikom izlaganju kože toploj vodi ona isušuje. Kožu hidrirajte nakon tuširanja dok su pore još uvek otvorene, a sapun zamenite gelom na bazi ulja koji će posebno hidrirati vašu kožu.

2022 © - Vesti online