Utorak 20.11.2018.
08:20
blic.rs

"Kosovo može do vojske. Ako Beograd neće, imaće problema"

EPA//Valdrin Xhemaj
 

Upitan kako gleda na to što je Priština započela proces transformacije KBS u vojsku, iako je za to potrebna promena ustava, do koje ne može doći bez podrške predstavnika manjina u skupštini, Malići kaže da je to rezultat toga što je dijalog Beograda i Prištine u Briselu stao.

Navodi i da se ne može očekivati da Kosovo blokira procese kojima upotpunjuje svoju državnost i suverenitet. Smatra da je ZSO trenutno na mrtvoj tački, jer se dve strane ne slažu o onome u čemu su se već složile. 

- Za kosovsku stranu to je odluka Ustavnog suda koji je dao interpretaciju šta može da radi ta zajednica. Jedini način da se ta zajednica formira je da Kosovo menja ustav, a posle svega što se događa poslednjih godina to ne može da se uradi. Takođe, srpska strana prilikom sporazuma o ZSO potpisala je dokument da formiranje te zajednice mora proći kroz filter Ustavnog suda. Taj proces je sada klinički mrtav - rekao je Malići.

Na pitanje o tome kako očekivati da dijalog bude uspešno okončan do sredine sledeće godine, Malići ističe da su šanse za to sve manje i manje, ali da to ne znači da se taj proces narednih meseci neće otvoriti i dodaje da ključ u rukama drže zapadne sile i od njih se očekuje da daju zamajac pregovorima. 

Prema njemu, za Kosovo kompromis "ne može biti ništa što ga pravi nefunkcionalnom državom", ali bi se u okviru kompromisa mogli dodati mnogi elementi koji su neteritorijalnog tipa. U vezi sa idejom o korekciji granica kaže da na Zapadu postoje dve strane iako obe podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

- Jedna strana podržava kompromisno rešenje šta god ono bilo, dok druga ima sumnje u vezi sa korekcijom granica i njenim posledicama po region. Od početka postoje velike sumnje u vezi s tim rešenjem. Izgleda kao magična solucija, ali je to vrlo teško realizovati na terenu. Pogotovo što otvara regionalna pitanja - rekao je Malići.

2024 © - Vesti online