Ponedeljak 19.11.2018.
17:53
blic.rs

Penzioneri bi ove godine mogli da ostanu bez jednokratne pomoći od 5.000 dinara

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako se pričalo o mogućim isplatama od 5.000 ili 6.000 dinara koje bi penzioneri na svojim čekovima navodno trebalo da dobiju do kraja godine, ove godine linearne novčane pomoći najverovatnije neće biti. Kako saznaje "Blic", razlog je nedavno povećanje primanja svih 1,7 miliona penzionera u Srbiji koje bi se praktično poklopilo sa eventualnom jednokratnom pomoći, a koju je država prethodne dve godine isplaćivala tokom novembra.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 kaže da se u Vladi pominjala ovakva mogućnost u dva navrata - tokom najave nedavnog povećanja penzija, ali i prethodnih dana kada se moglo čuti da najsiromašmnji penzioneri baš i nisu zadovoljni povećanjem svojih primanja.

- Ipak, povećanja u naredna dva meseca najverovatnije neće biti, ali to ne može da se tvrdi i za narednu godinu. Činjenica je da najnovijim povećanjem nisu zadovoljni penzioneri sa najmanjim primanjima jer rast od pet odsto u mnogim slučajevima ne prelazi nekoliko stotina dinara. Očekivali su više, a oko 100.000 penzionera dobilo je povećanje od svega 500 dinara, dok je čak 260.000 penzionera dobilo povećanje između hiljadu i 1.250 dinara. Istina je i da su njihove penzije procentualno najviše rasle u odnosu na 2014. godinu, ali mnogima sada to ne znači mnogo. Zbog toga i nije isključena novčana pomoć tokom 2019. - kaže sagovornik "Blica" iz Nemanjine 11.

Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je početkom oktobra da Vlada, pored najnovijih povišica, razmatra i mogućnost isplate jednokratne pomoći penzionerima.

- Oko 72 odsto penzionera u Srbiji živi teško i važno je da oni budu nešto zadovoljniji i da osete rezultate reforme. Zbog toga sam tražio da i penzioneri sa primanjima do 32.000 dinara dobiju povišicu od pet odsto od oktobarske penzije, iako im ne sleduje posle ukidanja zakona kojim su penzije veće od tog iznosa bile privremeno umanjene. Hoćemo i sledeće godine da uvećamo penzije tri, četiri ili, ako budemo u mogućnosti, i pet odsto - rekao je predsednik pre oko mesec i po dana.

Ukupno 1,7 miliona penzionera prethodne dve godine dobijalo je u novembru jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara. Mnoge ankete pokazivale su tada da su se isplatama najsiromašniji penzioneri radovali više nego dobijenim povišicama tokom godine, posebno zbog toga što su pomoć dobijali uoči praznika i slava.

2024 © - Vesti online