Utorak 20.11.2018.
02:00
Z. Mirković - Vesti

Ne dozvolite da zamre srpska reč

Z. Mirković
Odupreti se vremenu rijalitija: Učesnici književne večeri

Književnica Mirjana Marković, koja živi u Sremskoj Mitrovici, uputila je apel piscima u dijaspori da pišu, stvaraju, druže se i spreče da zamre srpska reč.

- Ovo je vreme rijalitija. Oduprite se tome i čuvajte našu kulturu - kazala je ona predstavljajući pisce iz Beča Nevenu Džaju, Slavicu Lazić i Malinu Janković.

Vesna Klinger, predsednica udruženja Fokus predstavila je Mirjanu Marković, kako kroz recenziju knjige, tako i detaljima bogate biografije. Autorka je zajedno sa Tomislavom - Džimijem Perićem odigrala neke odlomke iz svog dela, a delove iz romana čitala je Malina Marina Janković, koja je na ranijoj promociji predstavila svoju dvojezičnu zbirku pesama.

Specijalni gost bila je Todora Stojinović Vučković, koja je muzikom i pesmom upotpunila ovo lepo veče. Zanimljivo je inače, da je Todora, koju su upoređivali ranije sa Dženis Džoplin, a sada je nazivaju srpska Zaz, bila đak Mirjane Marković, koja je profesor istorije.

Z. Mirković
Odlomci izvođeni uz muzičku pratnju

Roman "Šahista" Mirjane Marković je, kako je naglašeno, veoma smeo politički i provokativni triler koji na uzbudljiv, realističan i dramatičan način gradi priču igre i strasti u periodu velikih promena, na više prostornih koordinata i vremenskih perioda, od Beograda do Madagaskara.
Markovićeva je objavila devet knjiga poezije, dvojezičnu knjigu romskih pesama štampanu na srpskom i romskom jeziku, dvojezičnu knjigu pesama na srpskom i japanskom jeziku i romane "Intrigantno škakljivo", "Klik" i "Šahista".

Povezuje dve kulture

Kada je reč o Malini Marini Janković, njeno dvojezično srpsko-nemačko delo je predstavljeno bečkoj publici nešto ranije. Rođena je u Beču, gde je završila školovanje.

Piše od rane mladosti i najviše poeziju. Aktivna je u udruženju Oaza, gde se bavi glumom, a pored toga bila je članica i udruženja Bečke poete i Zlatna reč.

Učestvovala je na brojnim književnim manifestacijama u Beču i "Ruža Oriona" je njen prvenac. Ističe da je delo šatmpano na nemačkom i srpskom jeziku jer želi da poveže dve kulture koje čine njen život - austrijsku i srpsku.
 

2022 © - Vesti online