Ponedeljak 02.08.2010.
17:02 >> 17:47h
Vestionline

"Tadićeva politika - Ni Kosmet ni EU!"

Miloš Aligrudić

On je izrazio bojazan da će Srbija biti u težoj situaciji posle zasedanja Generalne skupštine UN-a i dodao da je DSS "jasno izrazio svoj stav odbijanjem da glasa za odluku Vlade Srbije, odnosno Borisa Tadića, zato što je išla u pogrešnom smeru“.

Bezobraznici savetuju Šormaza

 

Da li ste u DSS-u razmišljali o ponudi Dragana Šormaza da umesto njega Vojislav Koštunica uđe u Skupštinu?
- Ne znam ko mu je to savetovao, ali taj koji mu je dao nalog da tako postupi je veoma bezobrazan. Takve stvari se, jednostavno, ne rade.

"Dosadašnja politika dovela je do toga da se iz dana u dan čine potezi koji drugim državama stavljaju do znanja koliko političkom establišmentu Srbije nije stalo do KiM. U takvoj atmosferi se lakše donose odluke na štetu našeg teritorijalnog integriteta, a tome doprinosi i pogrešan izbor sredstava. Podnošenje zahteva za savetodavno mišljenje MSP-a je potpuno pogrešan potez jer je politička dimenzija Suda lakše došla do izražaja nego što bi u jednom striktno pravnom sporu, kakav bi bila tužba protiv jedne države", naveo je Algrudić.

Iako nije obavezujuća, kako je dodao, odluka služi kao neka vrsta putokaza državama za ponašanje, a i EU je pošla od te odluke zauzimajući stanovište da je pitanje statusa zacementirano.

Na konstataciju da u EU ima nekoliko zemalja koje tvrde da nikada neće priznati Kosmet, Aligrudić je kazao da je "ovde reč da je cela igra sa Kosovom u vezi sa pridruživanjem Srbije EU jer se sve radilo na način da se neko u EU ne uvredi“, ističe Aligrudić u intervjuu "Alo“.

"Sada se postavlja pitanje pameti te politike jer se vrlo lako može desiti da od Tadićeve floskule ’I EU i Kosmet’ na kraju bude ’Ni EU ni Kosmet’, što bi bio konačni debakl te politike“, tvrdi Aligrudić.

On dodaje da je "veliki problem što mi nemamo iskristalisan i jasan stav, ne koristimo jasna pravna sredstva kao što bi bila tužba protiv jedne države, a ne oslanjamo se na Savet bezbednosti, koji je zbog stava Rusije naše jedino dobro uporište“.

Iako su najžešće kritike na račun zvanične politike u vezi sa Kosmetom stigle iz DSS-a, on smatra da srpska vlast nije zauvek izgubila Kosmet.

"Ne bih nikad rekao da je Kosovo zauvek izgubljeno. Da smo dovedeni u veoma tešku situaciju - jesmo - ali reći da smo Kosovo definitivno izgubili, to je defetistički stav koji je kontraproduktivan. To nam je nanelo veliku štetu u Međunarodnom sudu pravde i bojim se da nam može naneti štetu i u budućnosti“, rekao je Aligrudić.

2024 © - Vesti online