Ponedeljak 19.11.2018.
14:15
Vestionline, Tanjug

"Šešelju i dalje poslanik - veliki skandal za parlament"

A. Čukić
Vojislav Šešelj

Time se, smatraju u LSV, urušava ugled parlamenta, ali i države u celini, što, primećuju, nije bez uticaja i na tempo njenih evropskih integracija.

U saopštenju Lige koje je potpisao njen lider Nenad Čanak, podseća da je 13. aprila uputio zahtev Odboru za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi parlamentu bilo predloženo da Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak poslaničkog mandata.

Sedam dana kasnije, kako navodi, taj zahtev je dopunjen tako što je na pisarnici skupštine predao i presudu Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravnog naslednika Haškog tribunala, koje je osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina.

Čanak podseća i da je Šešelj osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine. 

"Podsećam na to da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.", navodi Čanak u saopštenju za medije i dodaje da LSV smatra da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke.

Jer, kako kaže, nakon te presude Vojislav Šešelj više nije narodni poslanik nego osuđeni ratni zločinac, a "ignorisanje te činjenice i kršenje zakona kako bi se sačuvao njegov poslanički mandat veliki je skandal i ljaga na obrazu parlamenta". 
 

2024 © - Vesti online