Ponedeljak 19.11.2018.
10:45
Vestionline, Tanjug

"Kosovo samo uz trikove može da uđe u Intepol"

pixabay.com
 

Generalna skupština Interpola trebalo bi sutra da glasa o članstvu Kosova, a stručnjaci upozoravaju da bi Interpol mogao da bude zloupotrebljen u političke svrhe.

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović rekao je na TV Pink da može da se desi da u sali kada se bude glasalo ne budu prisutne članice koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 

- One će izaći iz sale i ostaće samo oni koji će glasati za članstvo Kosova u Interpolu - kaže Nicović. 

Upozorio je da bi eventualno članstvo Kosova u Interpolu značilo da bi kriminalci u pokrajini bili zastićeni i da bi bilo zloupotreba Interpolovih poternica. 


- Bilo ko od nas ovde može biti na poternici. Sigurno će naše državnike i ministre staviti na poternicu. Svaka država koja stavi nekog na poternicu samo ona može da je skine - rekao je Nicović govoreći o mogućim zloupotrebama. 

Bivši šef BIA i univerzitetski profesor Andrej Savić kaže da je ovo treći pokušaj Prištine da uđe u Interpol i da su u vezi sa tim u pitanju politička lobiranja i pritisci. 

Očekivao je da će Priština uspeti da uvrstu tačku dnevnog reda njeno članstvo u Interpolu. 

- Odnos velikih sila je takav da se zapadu žuri da Prištinu i u bezbedosnoj sferi integriše u globalne tokove - kaže Savić za TV Pink. 

Navodi da je pozicija Srbije za učesće na generalnoj škupštini Interpola u Dubaiju dobro pripremljena. 

- Argumenti su na našoj strani. Nažalost, vidimo da međunarodno pravo ne postoji i da je fikcija, jer je na delu moć sile - smatra Savić i dodaje da je ključan odnos velikih sila i ko će dobiti prevagu, te da se u obezbeđivanju potrebnog broja glasova za članstvo Kosova u Interpolu ne biraju sredstva. 

I Savić, kao i Nicović, smatra da postoji mogućnost da zemlje EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ne budu prisutne na glasanju. 

Do sada je, kako dodaje Savić, taj princip i te kako bio primenjivan u nekim sportskim organizacijama. 

U slučaju da propadne pokušaj Prištine, Savić smatra da će Interpol sebe oprati od politizacije, a evetualno njeno članstvo u Inteprolu imalo bi dvostruke negativne posledice i bio bi udar na norme međunarodnog prava i žestok udat na Inteprol koji bi delovao kao instrument globalnih sila što je, kaže, ono što je opasno. 

- U slučaju nepovoljnog rešenja, Beograd mora da napravi strategiju delovanja u novonastalim uslovima gde treba sagledati sve moguće opcije i iznaći prava rešenja kako se postaviti u takvim uslovima. Možda će i glas razuma i savesti prevladati kod većeg broja članica - zaključuje Savić.

2024 © - Vesti online