Ponedeljak 19.11.2018.
09:15
Tanjug, Vestionline

"Srbija ne pristaje na ucene EU o evrointegracijama"

pixabay.com
 

Ovo je, navodi list, čvrst stav vlasti u Beogradu, a nakon "nepristojne ponude" predsedniku Aleksandru Vučiću, poslate diplomatskim kanalima, da pristane na nastavak dijaloga s kosovskim Albancima čak iako Priština ne povuče pogubnu odluku o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije, a da joj zauzvrat budu otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristupanje EU.

Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović kaže za "Novosti" da je Srbija u odnosu na sprovedene aktivnosti u oblasti vladavine prava, u poglavljima 23 i 24, realno zaslužila otvaranje najmanje tri nova poglavlja, od ukupno sedam koje je u potpunosti pripremila.

- Politika štapa i šargarepe prema našem pregovaračkom procesu, u ovim okolnostima, postala je prevaziđena i nadam se da će se EU i države članice s više političkog takta odnositi prema Srbiji kao ozbiljnom kandidatu i pouzdanom partneru i time poslati bolje poruke našim građanima. Mi, svakako kao vlada, naš posao reformi radimo, nekad brže, nekad sporije, ali bez sumnje napredujemo i trebalo bi da to na kredibilan način bude prepoznato od EU i država članica - rekla je Joksimović.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da se nastavlja stara matrica - da Brisel ne pritiska onog koga treba, već onog koga može.

- Na taj način Brisel gubi status medijatora u dijalogu i narušava sopstveni kredibilitet - rekao je Ljajić.

Ovde, dodaje, nije reč o tome da Priština ne ispunjava do sada postignute dogovore, već iz političkih razloga postavlja nove prepreke na putu slobodne trgovine koje štete svima. 

- Ovakvi potezi dovode u pitanje čitav dijalog i proces normalizacije odnosa Srba i Albanaca - zaključio je Ljajić. 

2024 © - Vesti online