Nedelja 18.11.2018.
19:00
b92.net, Vestionline

"Uticajni Katalonci pomažu Kosovo"

pixabay.com
Zastava Katalonije

Španski list Mundo u osvrtu ocenjuje da su uticajni članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, Katalonci, da bi smanjili otpore nezavisnosti Katalonije, iznudili da vlada u Madridu na nedavnom svetskom takmičenju karatista u Španiji prihvati da sportisti s Kosova istaknu svoja znamenja.

Ali madridski dnevnik podvlači da to ne utiče na "legitimno pravo Španije" da ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost. 

Mundo navodi da Španija, pet članica Evropske unije i mnoge zemlje sveta, uključujući Rusiju, Kinu, Indiju i vodeće latinskoameričke države, takođe ne priznaju "jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od Srbije, kao flagrantno kršenje nacionalnog i međunarodnog prava važećeg na srpskoj teritoriji". 

Kako to u članku predočava član uređivačkog odbora Munda Felipe Sagun, za teritorije bez svetskog priznanja poput Kosova, od velike je važnosti da se uključe u međunarodne organizacije i učestvuju na međunarodnim takmičenjima. 

U osvrtu Munda se takođe objašnjava da španska vlada imala na umu i to da bi "došla u opasnost kandidatura Barselone i Pirineja za olimpijske zimske igre 2030, čime su ovi zagovornici nezavisnosti Katalonije, tesno povezani s Prištinom i MOK-om, izvršili pritisak na Palatu Monkloa (sedište vlade) da popusti".

U tekstu se podvlači da je "koalicija zapadnih sila, na čelu s Nemačkom i oružanom silom NATO, pretvorila 15 hiljada gerilaca i terorista u Oslobodilačku vojsku, čime je razoren teritorijalni integritet jedne zemlje". 

Španija je prvo zabranila kosovskim karatistima da se takmiče uz državna obeležja, pa je ta zemlja kasnije je donela drugačiju odluku da dozvoli kosovskim sportistima da ubuduće na svetskim takmičenjima koja se održavaju u toj zemlji koriste simbole, zastavu i himnu.

2024 © - Vesti online