Nedelja 18.11.2018.
14:32
Tanjug, Vestionline

Mnoštvo nepoznanica u slučaju Gruevskog

EPA/Georgi Licovski
Nikola Gruevski

Makedonske vlasti su u ponedeljak zvanično saopštile da je Gruevski, koji je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, napustio Makedoniju da bi izbegao izdržavanje kazne.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Miceski, koji je na toj poziciji zamenio Gruevskog, kaže da je bivši premijer napustio Makedoniju zbog političkog progona koji se nad njim, i nad još neki članovima te pojedinačno najuticajnije opozicione stranke, vrši otkada nije na vlasti, u proleće prošle godine.

U međuvremenu, neimenovani izvor bugarskog Fokusa kaže da se Gruevski više ne nalazi u Makedoniji i da su njegove krajnje destinacije Rusija ili Turska.

Iz Ministarstva pravde je Makfaksu rečeno da će, s obzirom na to da ne postoji međudržavni sporazum o ekstradiciji sa Mađarskom, izručenje Gruevskog biti traženo drugim pravnim aktima.

Pravni akti koji će biti potrebni za izručenje Gruevskog je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Evropska konvencija o ekstradiciji iz 1957. godine, a odredbe Ugovora između SFRJ i Narodne Republike Mađarske o međusobnoj pravnoj pomoći u 1968.

Makfaks podseća da je na identičan način Makedonija svojevremeno od Grčke tražila izručenje begunaca Gorana Gruejvskog i Nikole Boskovskog.

Premijer Zoran Zaev ponovio je danas da će Gruevski biti vraćen u Makedoniju.

- Ja kažem da će Gruevski biti vraćen. Mađarska bi trebalo da kaže da li je (Gruevski) otet ili je dobrovoljno ušao u diplomatsko vozilo Mađarske - rekao je Zaev u intervjuu za portal Alsat M.

On je odlazak Gruevskog iz zemlje uporedio sa nekadašnjim premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom, koji je takođe, nakon što je osuđen, otišao iz zemlje, ali je, kako je rekao, posle godinu dana bio izručen hrvatskim vlastima.

Zaev je ponovio i da će biti pokrenuto pitnje odovornosti protiv svakog za kojeg se utvrdi da je pomogao Gruevskom da napusti zemlju, počevši, kako je rekao, od njega.

- Ali ne možemo to rešiti u ovom trenutku zbog gneva javnosti - rekao je Zaev.

Portal Alsat M podseća da do sada, makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo nisu izašli sa zvaničnim informacijama o tome kako je Gruevski napustio zemlju, kao ni u kom pravcu je otišao.

Albansko i crnogorsko ministarstvo policije potvrdilo je ranije da je Gruevski iz Makedonije ušao najpre u Albaniju, zatim u Crnu Goru, odakle je istog dana prešao u Srbiju na graničnom prelazu Dobrakovo, a odatle vozilom mađarske ambasade u Beogradu otišao u Budimpeštu.

Deo makedonskih medija preneo je pisanje bugarskog Fokusa da se Gruevski više ne nalazi ni u Mađarskoj, već da je u Rusiji ili Turskoj.

- Prema još nepotvrđenim informacijama, Gruevski je napustio Mađarsku - izjavio je visoki neimenovani predstavnik iz VMRO-DPMNE, bugarskom Fokusu, preneli su lokalni mediji.

U intervjuu za bugarski radio Fokus, istoričar Krasimir Uzunov tvrdi da je Gruevski Makedoniju napustio bez pomoći aktuelne vlasti.

U prilog tome on kaže da bi Gruevski, da mu je pomogla aktuelna vlast da napusti zemlju, povukao novac iz banaka.

Uzunov "nestanak" Gruevskog smatra misterioznim, što u ovoj državi nije zabeleženo u poslednjih 100 godina.

Mediji prenose da bugarski istoričar ide toliko daleko da ostavlja otvorenu mogućnost da Gruevski sa nekim od svojih stranačkih kolega iz VMRO-DPMNE formira ekspozituru te stranke u nekoj stranoj državi.

- Ako se pročita istorija ove organizacije, takva mogućnost stvarno postoji - kazao je Uzunov.

2020 © - Vesti online