Nedelja 18.11.2018.
13:11
Tanjug, Vestionline

Plenković: Treba otvoriti stranicu pomirenja

youtube.com/ProductiehuisEU
Andrej Plenković

Plenković, koji, inače, veoma retko govori o pomirenju, rekao je da je "proces suživota težak proces".

Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, Plenković je rekao: "Nema oproštaja, nema amnestije kod ratnih zločina. Ratni zločin ne zastareva".

- Ja sam rekao uoči Dana sećanja da je dobro da (Milorad) Pupovac dođe u Vukovar. Poslao je poruku pijeteta. Treba otvoriti i stranice pomirenja, suživota. Jedno od ključnih rečenica Franje Tuđmana je mirna reintegracija - rekao je Plenković.

Rekao je da mu je posebno drago da Vukovar danas ima snažnu podršku u svih institucija vlasti - 490 porodica je stambeno zbrinuto, komunalna infrastruktura je napravljena, svi su angažovani. 

- Ono što nam predstoji su ulazak preduzetnika i otvaranje radnih mesta - rekao je hrvatski premijer.

Hvaleći rad svoje vlade rekao je da je ona napravila velike iskorake u pogledu poboljšanja života građana Vukovara.

Ministar veterana Tomo Medved rekao je da Hrvatska još uvek intenzivno radi na pronalasku nestalih.

- Nastavićemo ne samo u ove dane da pronađemo svaku nestalu osobu. Mi činimo sve kako bi bili odgovoran partner. Insistiramo na odgovornoj i profesionalnoj saradnji i tako ćemo i nastaviti - rekao je ministar Medved o nestalima i odnosu sa Srbijom po tom pitanju.

Inače, prošlog meseca gradonačelnik Vukovara, HDZ-ovac, Ivan Penava, uprkos protivljenju premijera Plenkovića, u Vukovaru je organizovao protestni skup zbog "nečinjenja" vlasti na pronalasku nestalih.

2024 © - Vesti online