Ponedeljak 19.11.2018.
03:00
D. Dekić - Vesti

Sportisti ponos Srbije (1): Medalja i za rodoljublje

EPA/Nigel Roddis
Nemanja Matić

- Bombardovali ste mi zemlju, nema šanse da ovo nosim. Ako treba, spreman sam da odmah napustim klub i Englesku - rekao je Matić ljudima iz kluba pošto je cvet bacio na pod svlačionice, a onda na još jednom meču odbio da ga stavi na grudi.

Zbog tog gesta, u domovini su ga slavili, a britanski mediji, ali i tamošnji "nacionalisti" na društvenim mrežama, osuli paljbu po njemu. Fudbaler je svoj potez objasnio činjenicom da su Britanci učestvovali u bombardovanju Srbije 1999. i poručio:

- Razumem zašto ljudi nose cvet maka i apsolutno poštujem svačije pravo da to uradi. Imam potpuno razumevanje za svakoga ko je u konfliktima izgubio dragog. Mene to podseća na napad koji sam lično osetio dok sam bio mlad, uplašeni 12-godišnji dečak u Vrelu, dok su moju Srbiju razarale bombe - poručio je i dodao da se nada da će svi razumeti njegove razloge sada kada ih je objasnio, pa će moći da se koncentriše i pomogne timu u narednim utakmicama.

O rodoljublju po cenu karijere, jednog od najboljih vezista sveta, Srbija priča danima, a Matićeva hrabrost koja je obišla svet podsetila je na veliko srce i ljubav prema domovini mnogih srpskih sportista koji su svojevremeno ostvarili svetsku karijeru.

- Ponosan sam što sam Srbi - poručio je prvog dana bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine proslavljeni srpski košarkaš Vlade Divac u čuvenoj emisiji američkog voditelja Larija Kinga i putem "malih ekrana" zatražio da NATO bombe prestanu da ubijaju nevine žrtve.

- Tužan sam zbog svega što se dešava u mojoj zemlji. Znate, američki narod je obmanut o onome što se događa u Jugoslaviji. Užasno je! Pokušavam da razgovaram sa svojom porodicom, jedva mogu da uspostavim vezu. Brat me zvao pre sat vremena. Bombardovanje je. Grozno je - pričao je Divac tada u jednoj od najgledanijih emisija.

Popularni voditelj ga je upitao da li je bombardovanje greška, a Divac odgovorio potvrdno i obrazložio zašto.

- Apsolutno. Srbija je suverena zemlja. Žao mi je svih žrtava i srpskih i albanskih, ako to znači da su poginuli nevini ljudi. Problem je u nevinim ljudima koji plaćaju cenu zbog onog što političari na obe strane rade. Pokušavam da izvučem iz Srbije bebu mog brata. Tužno je što je ona u skloništu - kazao je proslavljeni košarkaš.

Neverovatnim gestom, protest je izrazio još jedan reprezentativac, tada najbolji košarkaš Evrope, Aleksandar Saša Đorđević. On je sa dresa Barselone čiji je tada bio igrač, skinuo svoje prezime, a posle osvajanja Kupa kralja, dok je jednom rukom podizao trofej u drugoj je držao natpis sa porukom "Zaustavite rat".

Fudbalski reprezentativci, miljenici Italije Siniša Mihajlović i Dejan Stanković koji su u to vreme igrali za Lacio iz Rima, pre svakog meča su nosili majice sa napisom "Mir, ne rat". Takvu majicu je poneo i Zoran Mirković Bata, koji je nastupao za Juventus iz Torina. Čuveni Dragan Stojković Piksi je u Japanu, gde je igrao za Nagoju, uz podršku saigrača, posle svakog meča na terenu pokazivao majicu s natpisom "NATO, prestani da napadaš".

Od saigrača u Portu za koji je nastupao, bivši fudbaler Ljubinko Drulović je zatražio da sa njim pre mečeva nose majice sa natpisom "Mir da, rat ne". Zanimljivo je da su u tom klubu imali razumevanja, pa su odštampali majice sa ovim sloganom.

Majica kao "krivac"

Mnogi smatraju da je natpis na grudima "Kosovo je Srbija" koštao karijere najboljeg srpskog plivača Milorada Čavića i Evropskog šampionata u Ajndhovenu i zlatne medalje. On je majicu sa ćiriličnim natpisom nosio je na ceremoniji dodele medalja, kada je primao zlato u disciplini 50 metara delfin, posle postignutog evropskog rekorda od 23,11 sekundi.

U službi domovine

Fudbaler Vladan Lukić, bivši igrač Crvene zvezde, otišao je 1999. najdalje u protestu zbog NATO agresije na njegovu domovinu. On je napustio tadašnji klub Mec i vratio se kući da se odazove vojnom pozivu. Fudbaler Saša Ćurčić, koji je 1999. igrao za engleski Kristal Palas, odbio je u znak protesta da igra za dok padaju bombe, a na mečevima je nosio transparent protiv bombardovanja. Poznavaoci tog sporta smatraju da je to bio jedan od razloga propasti njegove karijere.

SUTRA - Sportisti na ponos Srbije (2): Sankcije otele trofeje

2024 © - Vesti online