Nedelja 18.11.2018.
10:52
Vestionline

Još poređenje pa stavljamo tačku: Kako je panenku izveo Mitrović, a kako njegov "uzor" Depaj (VIDEO)

EPA/Koen Van Weel
Razočarani Mitrović se pita "šta mi je to trebalo?"

Panenka - to je pravac u fudbalskoj umetnosti. Njegov rodonačelnik, čehoslovački reprezentativac po čijem je prezimenu i nazvan, izvršio je veliki uticaj na pokolenja.

Od kada je 1976. reprezentaciji na do tada neviđen način da se golman savlada s bele tačke doneo titulu evropskog prvaka na "Marakani" poslednjim penalom u seriji protiv Zapadne Nemačke nema tog fudbalera koji nije bar pomislio da se u tom pravcu ostvari i na otvorenoj sceni. Najodlučniji su to i učinili, znajući da idu po ivici koja razdvaja majstorstvo i bledu kopiju.

U zamku panenke upao je i Aleksandar Mitrović. Kada je s mnogo samopouzdanja zgrabio priliku da s bele tačke dotuče Crnu Goru, kojoj je nekoliko minuta ranije i zatresao mrežu u meču Lige nacija na Zvezdinom stadionu (2:1), poslao je loptu iznad prečke. Da to bude panenka, kaže, odlučio se u poslednjem trenutku. 

Inspirisao ga je holandski reprezentativac Memfis Depaj, koji je, takođe u utakmici Lige nacija dan ranije, čuvenim udarcem zapečatio sudbinu svetskog prvaka Francuske u Roterdamu (2:0). Elegantni gol panenkom, koji je sjajnog golmana Igoa Lorisa zatekao u nemoći, iscrtao je Depaju slavodobitnički osmeh od uva do uva, a našem rasnom napadaču znak pitanja u glavi. Mitrović je posle utakmice priznao da se kaje zbog svoje lude glave i da mu više nikada neće pasti na pamet da posegne za panenkom.

Ima dana za megdana, ali Mitrovićev jalov pokušaj oči u oči s crnogorskim golmanom Petkovićem ne pokazujte Antonjinu. Neka rodonačelnik umetnosti ostane pod lepim utiskom da je njegov najbolji sledbenik Španac Serhio Ramos. 

Evo i pogledajte, dok stavljamo tačku na "slučaj panenka", kako je taj udarac izveo naš as, a kako njegov inspirator Depaj.

   
2024 © - Vesti online