Nedelja 18.11.2018.
09:54
Vestionline

Đoković igra i za 15:0 protiv Top 10 od Vimbldona

EPA/Will Oliver
Đoković uoči meča s Andersonom

Po trofejima sa finalnog takmičenja sezone (od 1970) Novak Đoković je na deobi drugog mesta s Amerikancem Pitom Samprasom i češkim Amerikancem Ivanom Lendlom. Osvojili su ih po pet. Švajcarski as Rodžer Federer, koji je ovaj put poklekao u polufinalu, trijumfovao je šest puta, ali ne posle 2011.

Od kada je počelo da se igra u Londonu 2009. naš as je bez premca. Ima četiri titule i to četiri uzastopne (2012-15), što nikome nije pošlo za rukom, a pet puta uzastopce je bio finalista, ali je 2016. na radost domaće publike pobedio Britanac Endi Marej (Lendl je igrao u finalu svake godine od 1980. do 1988).

Kakva je Đokovićeva prevlast od kada je na Vimbldonu krenuo njegov uzlet posle pada govori i to što na sedam turnira finalista nije bio samo na mastersu u Torontu, a u finalu je poražen samo protiv Rusa Karena Hačanova nedavno u Parizu. Svi ostali susreti su bili pobede pa tako naš najbolji teniser protiv Aleksandra Zvereva igra i za 15 uzastopni uspeh protiv igrača koji su među deset najboljih na listi, budući da je Grk Stefanos Cicipas zauzimao 27. mesto kada je savladao Đokovića, a Hačanov 18.

Naš as je na Vimbldonu u polufinalu pobedio Španca Rafaela Nadala (1), a u finalu Južnoafrikanca Kevina Andersona (8), kome je uzeo meru i sada u polufinalu. Na mastersu u Sinsinatiju u četvrtfinalu je savladao Bugarina Grigora Dimitrova (5), u polufinalu Hrvata Marina Čilića (7), a u finalu Federera (2).

Jedini rival iz Top 10 na Ju-Es openu bio mu je Argentinac Huan Martin del Potro (3) i to u finalu. Na mastersu u Šangaju Andersona je pobedio u četvrtfinalu, a Zvereva u polufinalu. U Parizu je u četvrtfinalu još jednom nadigrao Čilića, a u polufinalu Federera. 

Na završnom turniru pred njim su u grupi "Gustavo Kuerten" pali redom Amerikanac Džon Izner (10), Zverev i Čilić. U tih 14 mečeva Đoković je izgubio samo šest setova, a sada u Londonu nijedan.

2024 © - Vesti online