Subota 17.11.2018.
15:17
b92.net, Vestionline

Nik Dučić otišao iz Bondstila, dobio poklon od Haradinaja

Tanjug
Roj Makareg i Nik Dučić

Na čelu baze pukovnika Nika Dučića zamenio je takođe pukovnik Roj Makareg.

Sada već bivši komandant Bondstila Nik Dučić rekao je u oproštajnom govoru na ceremoniji primopredaje da su ga po dolasku na Kosovo pitali šta će uraditi drugačije u odnosu na prethodnih 19 godina.

Dučić kaže da je tokom njegovog mandata održan mir, da je došlo do probližavanja lokalnim zajednicama odlaskom na crkvene svečanosti, da su njegove trupe zajedno sa kosovskom policijom sprečavale krijumčarenja, a sa srpskom vojskom održavale mesečne sastanke i obavile 369 zajedničkih patrola. 

Dučić se u šali podsetio i poraza trupa iz Bondstila od srpske vojske u fudbalu rezultatom 6:1. On se zahvalio i medijima koji su ga proglasili najtransparetnijim komandantom Bondstila, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. 

Komadant KFOR-a Salvatore Kuoči je Dučiću čestitao "kraj veoma uspešne misije", a novom komandantu Bondstila Roju Makaregu početak misije u vreme "značajnih razvoja situacija".

Ceremoniji je prisustvovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je Dučiću predao poklon za anganžman, a Kuoči mu je uručio medalju NATO. 

Tanjug
Haradinaj predaj poklon Dučiću

Novi komandant Bondstila Makareg je po okančanju ceremonije na konferenciji za medije novinare pozdravio sa "Aloha, aloha" i rekao da je to uradio pošto je u njegovoj misiji puno vojnika sa Havaja. Makareg je naveo da je mnogima od njih ovo prvi boravak u Evropi i da se on lično "raduje saradnji sa svima". 

Upitan da li je od Dučića dobio nekakav praktičan savet, Maklareg je rekao da mu je Dučić dao mnogo smernica. Novi komandant Bondstila je naveo da je u pitanju misija koja ulazi u 20. godinu postojanja i da je Dučić postigao mnogo tokom mandata, a da će on dograđivati i poboljšavati postignuto. 

2024 © - Vesti online