Subota 17.11.2018.
13:59
b92.net, Vestionline

Gde je Nikola Gruevski?

EPA/GEORGI LICOVSKI
Nikola Gruevski

Istovremeno, aktuelni premijer Zoran Zaev poručuje da će on biti vraćen u Makedoniju.

Portal Plusinfo je javio, pozivajući se na Bugarsku agenciju Fokus, da je, prema još nepotvrđenim informacijama, Gruevski napustio Mađarsku. Takođe se dodaje da ta zemlja nije njegova konačna destinacija, već da namerava da ode u Tursku ili Rusiju. 

Oglasio se i aktuelni premijer Zoran Zaev koji je poručio da će Gruevski biti vraćen u Maekdoniju. 

- Ako se potvrdi kršenje zakona, svako, počev od mene će odgovarati. Ali ne možemo odbaciti ljude jer su građani besni. Bilo je ranije sumnji da se Zaev dogovorio sa Gruevskim o Sporazumu iz Pržina, da bi se kasnije dokazalo da se to nije desilo. Sve što sam govorio postaje stvarnost. Sada kažem da će Gruevski biti vraćen - rekao je Zaev za makednosku TV Alsat, prenosi MIA. 

Situacija sa Nikolom Gruevskim poslednjih dana je praćena brojnim spekulacijama o načinima njegovog prelaska u Mađarasku kao i o tome ko mu je pomogao. 

Makedonske vlasti pokrenule su istragu o okolnostima bekstva Gruevskog, uprkos činjenici da mu je pasoš oduzet prošle godine kao i da je, dva dana pošto je napustio Makedoniju, za njim raspisana međunarodna poternica. 

Dva dana posle bega, policije u Albaniji i Crnoj Gori su saopštile da je bivši makedonski premijer, sa važećom ličnom kartom, prešao iz Makedonije u Albaniju i zatim u Crnu Goru, kao i da njegov ulazak u te dve države ni na koji način ne može biti sporan, jer je Skoplje međunarodnu poternicu raspisalo tek dva dana pošto je napustio zemlju. 

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 evra vrednog "mercedesa".

2023 © - Vesti online