Petak 16.11.2018.
21:06
Vestionline

Stefanović: Moguće proglašenje "vojske Kosova" 28. novembra

V. Sekulić
Nebojša Stefanović

Komentarišući tu mogucvnost on je večeras za RTS rekao da bi to bilo u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, te da očekuje da reaguju NATO i EU, kao garanti tih sporazuma.

Kako je rekao, Priština radi na tome da taj datum bude momenat proglašenja, čak i ako je to suprotno i ustavima i propisima koje je sama Priština donela, međunarodnim sporazumima, Rezoluciji 1244 (Saveta bezbednosti UN) i samim garancijama NATO-a. 

- Nema ni podrške Srba za to - naveo je Stefanović, dodajući da samo mogućnost takve odluke izaziva veliku zabrinutost Srba na Kosovu.

- Naše Ministarstvo odbrane, unutrašnjih poslova i sve službe analizirali su sva saznanja koja mi imamo o tome i pripremili neke moguće scenarije koji bi mogli da se dogode i naravno odgovore Srbije, ali pre svega želimo da na ozbiljan način razgovaramo s partnerima koji su i bili garant - NATO i EU, da tako nešto ne može da se dogodi - rekao je Stefanović.

On je oceno da je to ozbiljno pitanje i da pre svega očekuje odgovor od njih.

- Da li su spremni da na nepravni način, na potpuno brutalno kršenje, pa čak i unutrašnjih propisa tzv. Kosova, da li su spremni da to prihvate po cenu nestabilnosti u regionu i po cenu svega što su i oni sami obećali ili će nešto konkretno preduzeti - rekao je Stefanović.

On je rekao i da su na današnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti srpske službe dobile određene zadatke, imajući u vidu najavljeno formiranje "vojske Kosova" i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola na čijem će dnevnom redu biti i zahtev Kosova za prijem, čemu se Srbija protivi.

2024 © - Vesti online