Petak 16.11.2018.
22:35
Sputnjik, Vestionline

Brnabićeva: Izmene Ustava u skupštini do kraja godine

Tanjug
Ana Brnabić

Brnabićeva je novinarima posle sastanka sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU rekla da se na tome radilo duže od godinu dana i dodala da joj je drago što je stiglo pozitivno mišljenje od Venecijanske komisije.

Ona je zahvalila Ministarstvu pravde na ozbiljno urađenom zadatku, prenosi Tanjug.

- Pokušavali smo da nađemo balans između jakog nezavisnog sudstva, ali i efikasnog i odgovornog sudstva za sve građene uz podršku Venecijanske komisije. Ministarstvo pravde je uradilo dobar posao - rekla je premijerka. 

Navela je da je fokus razgovora sa ambasadorima bio na vladavini prava, regionalnoj saradnji i Poglavlju 35, odnosno dijalogu Beograda i Prištine, jer je najviše urađeno na poglavljima koji se tiču ekonomije.

- Mi nastavljamo sa strukturnim reformama zbog čega smo potpisali novi aranžman sa MMF-om, i u tom smislu je naš primarni cilj dinamičniji ekonomski rast pokazan kroz BDP rast i veće plate za sve građane - rekla je Brnabićeva.

Govoreći o rezultatima posle prethodnog sastanka sa ambasadorima u junu, ona je rekla da je nakon tog događaja usvojeno više zakona, među kojima su set zakona koji se tiču prava i sloboda nacionalnih manjina.

Dodala je da je u novembru usvojen i set zakona koji se tiče Poglavlja 23 - Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, besplatnoj pravnoj pomoći i parničnom postupku, ipak, istakla je i da se kasni sa donošenjem zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno sa zakonom o sprečavanju korupcije.

Radna grupa je, kaže, završila nacrt zakona, a zakon kasni jer je Srbija, pojašnjava, tražila dodatno mišljenje eksperata GREKA i dodala da se javna rasprava očekuje početkom decembra.

Ona je dodala i da se priprema nacrt zakona o zaštitniku građana, a među zakonima sa kojima se kasni, kaže premijerka, nalazi se i zakon o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti polova.

Ipak, izrazila je nadu da će to uskoro biti rešeno, jer je nacrt zakona upućen Evropskoj komisiji.

2024 © - Vesti online