Petak 16.11.2018.
18:51
Vestionline

Ajaks oterao klupskog lekara zbog neblagovremene prve pomoći u "slučaju Nuri"

EPA/Robin van Lonkhuijsen
Mural podrške Nuriju u Amsterdamu

Koliko se samo puta nesavesno delovanje naših lekara pogubno odrazilo na zdarvlje (pa i na život) ljudi kod nas. Ima toga, eto, i u Holandiji. 

Ajaks je zato uručio otkaz svom klupskom lekaru. Na prijateljskoj utakmici amsterdamskog velikana i Verdera u leto prošle godine Abdelhak Nuri (rođen 1997), igrač sredine terena, stropoštao se iz čistog mira na travu. Ustanovljenoi je da je to bilo zbog problema sa srcem. Helikopterom je hitno prebačen u bolnicu. Isprva je izgledalo da se oporavlja, ali je posle nekoliko dana pao u komu. Iz nje se probudio posle više od godinu dana.

Proslavljeni golman Edvin van der Sar, koji je sada generalni direktor Ajaksa, saopštio je da De Vinter više neće obavljati posao klupskog doktora. Njemu se na dušu stavlja zakasnela reakcija kada je Nuri doživeo nesreću. Nije na vreme počeo da mu masira srce. Zbog nedostatka kiseonika u nekoliko sekundi mladi fudbaler sada ima nepovratno oštećenje mozga.

Njegova porodica pregovara s klubom o novčanoj kompenzaciji. Iako je Ajaks isprva poricao odgovornost, sad nema kud jer je utvrđena krivica njegovog lekara.

2024 © - Vesti online