Petak 16.11.2018.
18:15
Vestionline, Tanjug

Miletić: Hrvatska nema pravo da se žali na govor mržnje

pixabay.com
 

Miletić za Tanjug, povodom navoda da su hrvatski predstavnici na sednici Komiteta za proširenje u Savetu EU izneli niz zamerki na račun saradnje u oblasti ratnih zločina, govora mržnje, kao i na slobodu izražavanja, kaže da nije prvi put da Hrvatska šalje takve poruke i da to sada prevazilazi normalne odnose i politiku jedne ozbiljne države.

- Jadna Evropska unija ako je Hrvatska ta koja će braniti njenu demokratiju i njen nivo kvaliteta političkog izražavanja - rekao je Miletić. 

On ocenjuje da Hrvatska veruje da sprečavanjem i zaustavljanjem Srbije u njenom napretku nešto dobija i to doživljava kao svoju političku platformu i strategiju.

- Toliko puta ponoviti istu matricu u ponašanju u odnosu na Srbiju, kad je u pitanju njena integracija u EU, već je nešto što izaziva revolt, duboko nezadovoljstvo i otežava poziciju i EU, budući da je unija zainteresovana da se ceo region postepeno približi EU - rekao je Miletić.

On kaže da je Hrvatska, dok je bila na putu da uđe u EU nudila Srbiji pomoć u reformama, ali da sada, kada pripada EU, Srbiju vidi kao glavnog neprijatelja.

- Hrvatska se žali Evropskoj komisiji i Evropskoj uniji na Srbiju, a kome Srbija da se žali i da li neko uvažava reči Srbije - pita se Miletić.

Diplomatski izvori iz Brisela potvrdili su Tanjugu da je "manja grupa" zemalja imala konkretne zamerke na određene oblasti, te da su kritike bile "uobičajene i očekivane" i podsećaju da je Hrvatska već ranije iznosila zamerke kada je reč o poglavljima 23 i 24, odnosno procesuiranju ratnih zločina, pravima manjina i medijskim slobodama. 

Poznavaoci regionalnih prilika ukazuju i na činjenicu da se u poslednjem izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, tela Saveta Evrope, navodi da govor mržnje u javnom obraćanju eskalira upravo u Hrvatskoj, a da su glavne mete "Srbi, LGBT populacija i Romi".

I Amnesti Internešnal je u svom izveštaju o ljudskim pravima za 2016/17. godinu upozoravao na diskriminaciju nacionalnih manjina i zabrinjavajuće stanje slobode medija u Hrvatskoj. 

2024 © - Vesti online