Petak 16.11.2018.
16:01
Vestionline

Dubai: MUP Srbije izložio argumente protiv Kosova u Interpolu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hrkalović i Popović Ivković su naglasile da ne postoji nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao članstvo tzv. "Kosova" i da bi eventualna odluka o prijemu bila presedan sa nesagledivim posledicama po bezbednost.

Kako su objasnile, Interpolove baze podataka našle bi se u rukama ljudi koji se i sami nalaze na poternicama zbog ozbiljnih krivičnih dela, saopštio je MUP. 

Hrkalović je predstavnicima delegacija ukazala na činjenicu da Prištini nije cilj da članstvom u Interpolu radi na jačanju kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, već da zloupotrebi ovu međunarodnu policijsku organizaciju radi daljeg afirmisanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova".

Popović Ivković je istakla da i samo razmatranje zahteva tzv. "Kosova" za članstvo predstavlja apsolutni pravni presedan. 

- Ovakva aktivnost bi značila kršenje odredaba statutarnih dokumenata Interpola i pravno obavezujuće Korelove Rezolucije od strane Generalne skupštine i članica - rekla je Popović Ivković i podsetila da je njom jasno definisano da je članstvo u Interpolu rezervisano isključivo za države članice Ujedinjenih nacija i zemlje koje imaju status posmatrača u UN. 

Kako je objasnila Generalni sekretarijat Interpola je stavljanjem zahteva tzv. "Kosova" u predlog dnevnog reda, prekršio sopstvene procedure propisane Korelovom rezolucijom. 

- Potpuno samoinicijativno uzeli su u razmatranje prijavu tzv. „Kosova“, kršeći pravo članica Interpola da o tome budu informisane i da zauzmu sopstveni stav vezano za aplikaciju -  ukazala je Popović Ivković. 

Državni sekretari Hrkalović i Popović Ivković istakle su da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i pozvale države članice da, ukoliko se zahtev Prištine bude razmatrao na Generalnoj skupštini, glasaju protiv i time pokažu da su privržene međunarodnom pravu i da ne pristaju na politizaciju i rušenje ugleda Interpola. 

2024 © - Vesti online