Petak 16.11.2018.
13:45
Vestionline

Zaev: Da li je Gruevski kidnapovan?

EPA/GEORGI LICOVSKI
Zoran Zaev

On očekuje da na to pitanje odgovor da Gruevski i Mađarska.

Zaev je, na konferenciji za novinare, rekao da istraga, koju su sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, treba da pokaže kako je bivši premijer koji je osuđen na dve godine zatvora naustio Makedoniju.

- Treba da dobijemo odgovor da li je on dobrovoljno napustio zemlju ili je kidnapovan. Svaka ambasada i svako diplomatsko predstavništvo je eksteritorijalno. Od odgovora na ovo pitanje zavise odgovori na sva druga bitna pitanja - rekao je Zaev.

Premijer je saopštio da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal otvorena dvostruka istraga.

Otkrio je da je zvanično juče dobio informaciju da je Gruevski ušao iz Makedonije u Albaniju, a odatle u Crnu Goru.

- Ono što je objavljeno u medijima odgovara onome što se nalazi u informacijama iz Albanije i Crne Gore - rekao je Zaev.

On je rekao da će se sa Mađarskom o ptanju izručenja Gruevskog raditi oprezno da ne bi ugrozili prijateljske odnose sa tom zemljom.

EPA/Georgi Licovski
Nikola Gruevski

- Mađarska će dodatno morati da pokaže prijateljstvo prema našoj zemlji tako što će vratiti Gruevskog. Prvi dokumenti su već poslati u Mađarsku i EU, a svi ostali koji su potrebni za realizaciju ekstradicije biće dostavljeni - rekao je Zaev i dodao da će pravosudni organi učiniti sve da Gruevski zatvorsku kaznu izdržava u Makeodniji.

Upozorio je da, ako se utvrdi da je Gruevski mao pomoć pri nauštanju Makedonije, taj neko snositi odgovornost.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzelo je sve što je potrebno četiri sedmice pre odaska Gruevskog i nije bilo nikakvih indicija da se on priprema da pobegne - kazao je Zaev.

Bilo je, kazao je, informacija da je Gruevski nameravao da napusti Makedoniju dok je bio na vlasti, kada je stranka aktuelnog premijera objavljivala tzv. "bombe", odnosno informacije u vezi sa "slučajem prisluškivanje", o raznim malverzacijama tadašnjeg rukovodstva.

Prema njegovim rečima, od Mađarske zavisi da li će Gruevskom dozvoliti da ode u Gruziju ili Tursku, kao što spekulišu neki mediji.

Lično, rekao je, očekuje, da će bivši premijer biti vraćen u Makedoniju.

2024 © - Vesti online