Petak 16.11.2018.
12:26
Vestionline, Tanjug

Ambasador Li: Kina zainteresovana za obuku pilota u Vršcu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Kina je ogormno tržište i kada je reč o pilotima, mi ćemo poslati izveštaj u Kinu da vidimo kako ćemo pokrenuti ovu saradnju. Mislim da postoji veliki prostor za saradnju i veliko interesovanje", rekao je Li, koji je obišao Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu zajedno sa direktorom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATS-a) Predragom Jovanovićem.

Ambasador kaže da bi ta saradnja mogla da se odvija na dva nivoa, pošto kineska civilna aviokompanija ima veliku potražnju za pilotima, ali i sa kinskom akademijom za pilote.

Li je nakon sastanka sa Jovanovićem isprobao i najsavremeniji simulator letenja koji se koristi u završnoj fazi obuke i zatim se sa pilotom provozao avionom Cesna.

Jovanović je rekao da je kineskom ambasadoru predstavio kapacitete Vazuhoplovne akademije u Vršcu i mogućnosti za obuku kineskih pilota.

"Ovo je jedinstven kompleks u ovom delu Evropu, gde je na 350 hektara smeštena škola za pilote i sopstveni aerodrom, sa jednom betonskom i dve travnate piste, servis za održavanje vazduhoplova i kontrola letenja. To je jedan zaokružen proces koji možemo ponuditi", naveo je Jovanović.

2024 © - Vesti online