Četvrtak 15.11.2018.
11:08
Vestionline,blic.rs

Severna Koreja i dalje razvija balistički i nuklearni program?

Tanjug/AP
Kim Džong Un

- Veruje se da se aktivnosti povezane sa nuklearnim i balističkim programom nastavljaju, čak i posle samita Severne Koreje i SAD. Pretpostavlja se da se nastavljaju aktivnosti kao što su nuklearni razvoj i minijaturizacija nuklearnih bojevih glava - izjavio je neimenovani viši zvaničnik Službe.

On je rekao da specijalne službe Južne Koreje pomno prate aktivnosti raketnih objekata u Sjevernoj Koreji, ali za sada nije primećeno ništa neuobičajeno i da Seul i Vašington razmenjuju informacije o projektilima Pjongjanga, preneo je TASS.

Epa/ KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES
Kim Džong Un i Donald Tramp (Foto: Arhiva)

Istorijski sastanak Kima i Trampa održan je 12. juna u Singapuru, a lideri dve zemlje potpisali su zajednički dokument kojim je Pjongjang obećao denuklearizaciju Korejskog poluostrva, u zamenu za bezbednosne garancije SAD.

Tramp se potpisivanjem sporazuma saglasio i o obustavljanja zajedničkih vojnih vežbi SAD sa Južnom Korejom.

Međutim, strane nisu odredile nikakav poseban vremenski rok, uz saglasnost da bi trebalo da bude određen na sledećem sastanku dvojice lidera.

Američki predsednik je na konferenciji za novinare prošle sedmice u Beloj kući rekao da će se sledeći sastanak sa liderom Severne Koreje održati početkom 2019. godine.

2024 © - Vesti online