Sreda 14.11.2018.
22:15
Vestionline, Tanjug

DW: Otkud Gruevski u Mađarskoj?

EPA/Georgi Licovski
Nikola Gruevski

Odnosi Gruevskog i Orbana su bili prilično srdačni, posebno od vrhunca izbegličke krize 2015. godine, navodi DW.

Podseća se da je mađarski premijer bio gost u nekoliko predizbornih kampanja VMRO-DPMNE, a Mađarska donirala bodljikavu žicu koja je postavljena na granici sa Grčkom. 

Poslednji susret Gruevskog i Orbana za koji se zna odigrao se krajem septembra prošle godine na Ohridu. 

Pojedini mađarski mediji navode da je tada Orban obećao Gruevskom zaštitu u slučaju da mora

u zatvor. 

Kako se navodi, "najhrabrije teorije" idu do toga da je mađarski premijer stavio Gruevskom "na raspolaganje privatni avion za beg".

Izvori iz socijaldemokratske vlasti premijera Zorana Zaeva demantovali su za DW nagađanja da se zapravo radi o dilu sa Gruevskim i njegovom puštanju u egzil. Najavljuju da će preduzeti sve mere da se bivši premijer vrati u Makedoniju i odsluži zatvorsku kaznu. 

Iz Orbanove kancelarije danas je potvrđeno da je Gruevski podneo zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbeglički status.

"Kancelarija za imigraciju i azil sprovešće, što se tiče azila, proceduru procene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom", navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procena zahteva Gruevskog za azil "isključivo pravno pitanje".

Gruevski je juče na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil.

On je dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao pretnje po život.

- Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti - poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu. 

2024 © - Vesti online