Sreda 14.11.2018.
14:19
Vestionline

Skriveni most ljubavi

commons.wikimedia.org/Đurđevak
Reka Grza

Međutim, vele oni, pravo uživanje je kada se popne tri kilometra uzvodno i dođe do samog vrela te reke. Ima više izvora, ali je najlepši onaj koji su izletnici prozvali "Pod bukvom". Najbolje vreme za odlazak na vrelo Grze je proleće. Tada, naime, ima najviše vode, pa njena silina daje utisak "uzbudljivog vrela". Voda pada u slapovima, uokvirena zelenilom netaknute prirode.

Na vrelu Grze postoji i most ljubavi, na kojem se može naći i pokoji katanac, simbol večne ljubavi koji ostavljaju zaljubljeni parovi, po kojima je inače, u Srbiji čuvena Vrnjačka Banja. Uz ovo vrelo vijuga i staza zdravlja, a velika atrakcija je i izvorska pećina, kao i poznati gurmanluci ovog kraja, grzanska pastrmka i pasulj sa Grze. U okolini vrela Grze nalaze se manastiri Ravanica, Manasija i Sveta Petka.

Dom retkog bilja

Grza, reka u istočnoj Srbiji, duga je 23 km. Nastaje od reka Ivančice ili Gornje Grze, i Velike Čestobrodice, a protiče između turističkog naselja Grza i sela Izvor. Pritoka je Crnice, koja prolazi kroz Paraćin i uliva se u Veliku Moravu. Gornja Grza ima brojne pritoke koje su usekle klisure sa veoma retkim vrstama bilja.

2024 © - Vesti online