Sreda 14.11.2018.
15:46
Vestionline, Tanjug

"Želimo dalji dijalog s Rusijom, špijunažu ne prihvatamo"

Tanjug
Sebastijan Kurc

- Imamo jasan stav o tom pitanju i o Rusiji. Želimo da održimo dijalog, ali znamo šta se dogodilo u Holandiji i Velikoj Britaniji, i tada smo izrazili solidarnost s našim evropskim partnerima. Ako se na našoj teritoriji odvijaju špijunske aktivnosti, koja god zemlja da je umešana, smatramo to neprihvatljivim i borićemo se protiv toga - rekao je Kurc.

Austrijski kancelar je naveo da je Beč dao jasan odgovor na to i da je obavestio evropske partnere o tome, prenosi Tass.

- To neće poboljšati odnose između EU i Rusije. Sigurni smo da je važno imati kanale za dijalog s Rusijom, a verujemo i da je moguće obezbediti trajni mir na kontinentu samo u saradnji s Rusijom, a ne sukobljavajući se sa njom - istakao je Kurc.

Poručio je i da Austrija neće proterivati ruske diplomate zbog skandala vezanog za špijunažu u koji je umešan austrijski pukovnik u penziji.

- Jasno smo izrazili našu reakciju Rusiji i obavestili naše evropske partnere. O pitanju odnosa s Rusijom se redovno razgovara na evropskom nivou, tako da Austrija neće preduzimati nikakve odvojene korake s tim u vezi - rekao je Kurc na konferenciji za novinare u Beču.

On je naveo i da je Beč učinio pravu stvar time što je javnost informisao o istrazi o pukovniku u penziji osumnjičenom za špijunažu u korist Rusije i ukazao Moskvi da je špijunaža neprihvatljiva.

- Ništa još nije dokazano, presude još nema, ali verujte mi, temeljno smo o ovom pitanju razgovarali jer su neki dokazi zaplenjeni, došlo je do transfera novca. Pravosudna tela se sada bave tim pitanjem, kao što bi i trebalo da bude u državi u kojoj je na snazi vladavina prava -  zaključio je Kurc.

Austrijske vlasti su 9. novembra saopštile da su pokrenule istragu o 70-godišnjem pukovniku u penziji koji je osumnjičen da od 1990-ih radi za ruske obaveštajne službe, pružajući Moskvi informacije o autrijskim vazduhoplovnim snagama, artiljeriji i migracionoj krizi, podseća ruska agencija.

2024 © - Vesti online