Sreda 14.11.2018.
19:15
O. Đoković - Vesti

Heroji nisu zaboravljeni

O. Đoković
Hvala Soluncima: Dirljivo obraćanje konzula Nine Veličković

- Uvek se potrudimo da u protokolu nigde ne omanemo. To je za nas značajan dan - u ime Saveza Srba prijavljuje Dragan Kotarac.

A kako bi proslava uspela trebalo se mnogo potruditi, ovako su je kreirali naši rodoljubi:

- Prvo su na groblju postavljene ploče u čast 62 srpska ratnika sahranjena 1915. godine, sve u znak zahvalnosti tadašnjoj Francuskoj, koja je bila jedna od naših najvećih saveznika na Solunskom frontu - nastavlja Kotarac.

Dirljive govore održali su Roman Krimijer gradonačelnik Sen Ženi Lavala, Milovan Jovanović, predsednik Dijaspore Srba ovog područja, Nina Veličković šef konzulata Srbije u Parizu, Spasoje Krivokapić i Dragan Kotarac, članovi Saveza dijaspore Srba. Članovi francuske delegacije bili su iznenađeni kad je dečji hor Srpske dopunske škole u Lionu počeo pesmu "Tamo daleko", prihvaćenu kao našu nezvaničnu himnu, a svi prisutni Srbi pridružili su se emotivno, punim plućima i gromkim glasom.

- Osećali smo se ponosni što pripadamo srpskom narodu koji iznad svega voli slobodu ne pitajući za cenu - sažeo je Jovanović.

Neumorni aktivista Krivokapić je dodao:

- Bar u ovom trenutku osetilo se da naši heroji nisu zaboravljeni, da cenimo njihove položene živote za našu slobodu, da ih se sećamo i da smo im danas zahvalni.
Na ovom mestu pijeteta molitveni čin obavili su sveštenik Goran i arhimandrit Justin (Jeremić), a parastos pun rodoljubivog osećaja bio je posvećen svim žrtvama Velikog rata.

Pomoći nema bez interesa

- Na posećenoj tribini koju smo organizovali u crkvi ponovo je bilo reči o stradanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, o velikoj savezničkoj pobedi i konačnom miru, a izlaganja su se protezala sve do današnjih dana u kojim duvaju neki novi vetrovi i kojim se nije lako prilagoditi - prenosi Kotarac.

Dijasporski čelnik Jovanović je dodao:

- Zato smo i rekli: Poštujmo sve, ali prvo nas. Budimo složni, budimo ljudi, verujmo više u nas nego u nečiju pomoć, pomoći nema bez interesa, nažalost, u vremenu u kojem živimo neće je ni biti. Mi jedino možemo da odredimo najbolji put za sve nas.
 

2024 © - Vesti online