Četvrtak 15.11.2018.
00:37
Vestionline

Da li će zaživeti sud za OVK: Zločini će ostati bez kazne

Facebook/UCK
 

Specijalni sud za zločine OVK, formiran je još 2015. godine, za sada, nijedna optužnica nije podignuta. Da li će taj sud početi da radi i kome će suditi, nalogodavcima ili "sitnim ribama" o tome u tribini govore čitaoci "Vesti" u Evropi, Kanadi i Australiji.

Mirko Pavlović, Kanbera, Australija

- Smatram da od suda za ratne zločine tzv. OVK neće biti ništa, jer NATO pakt neće dozvoliti da se pokaže kako su 1999. izvršili agresiju na Srbiju samo da bi pomogli terorističkoj organizaciji i monstrumima koji ljudima vade organe. Stoga, ili suda neće biti, ili će biti obična farsa da bi se teroristi oslobodili bilo kakve odgovornosti, kao što je Haški sud uradio sa većinom Hrvata i Bošnjaka kojima je sudio. Takođe, nije isključeno da su im Albanci malo odbili poslušnost, pa nameravaju da ih malo disciplinuju. Kako god, tu neće biti nikakve pravde za sve srpske žrtve.

Vesti
Mirko Pavlović

Boro Vein, Bohum, Nemačka

- Postavlja se pitanje zašto su se osnivači tog suda (SAD i EU) opredelili za takav sudski format, suprotan onom tradicionalnom, kada se formiraju specijalni i ekskluzivno nadležni i autentični međunarodni sudovi za određenu zemlju. Dva su razloga za to. Prvi je pokušaj da se sačuva "obraz" novoformirane države, koja je nastala i kao deo međunarodnog napora da se Kosovo izmesti iz sastava Srbije (jer bi insistiranje na rešenju kosovske krize unutar Srbije vodilo ratu dve sukobljene strane do istrebljenja).

Tako je činjenica da su nezavisno Kosovo i zapadni projekat u značajnoj meri odredili formu ovog suda, koja štiti dostojanstvo Kosova pred očima sveta. Drugi razlog je ukidanje mogućnosti izlaska Martijevog izveštaja pred Savet bezbednosti UN, što bi, pored nametanja forme tribunala kao modela suda nadležnog za Kosovo, vodilo otvaranju prostora Rusiji da utiče na mandat i sastav suda uključujući i ruske sudije, pred kojima bi se mogao naći neko od današnjih kosovskih političara.

Kao solomonsko rešenje nametnuto je formiranje suda od strane Kosova, koji će radi otklanjanja mogućih optužbi za pristrasnost, ali i zbog zaštite svedoka, biti dislociran van zemlje i sa međunarodnim sastavom. Pravno, dakle, Specijalni sud ostaje kosovski, iako Kosovo na njemu neće izricati presude. Kada postane deo istorije i bez obzira na to da li će Martijev izveštaj biti potvrđen ili demantovan, videćemo da li je prava istina o njemu bila utvrđena zahvaljujući spremnosti Kosova da žrtvuje deo svog suvereniteta.

Za sada se čini da je međunarodna zajednica izgurala ovaj projekat protiv volje Kosova. Može se čak reći da je on Kosovu nametnut spolja. U kosovskoj javnosti postoji velika odbojnost prema ovom sudu, čiji rad će od početka biti opterećen neprijateljskim odnosom. Iz svega navedenog, mislim da ovaj sud neće zaživeti sve dok ne dođe do nove podele karata na Balkanu i da će ovo ostati samo teški zločin bez kazne.

Vesti
Boro Vein

Slobodan Lentić, Pariz, Francuska

- Neće! Neće sud zaživeti, zato što je isprogramirano da se Srbi isele sa Kosova i zauvek, napuste to tlo. Zašto? Zato što Kosovo predstavlja neku stratešku bazu. Prava vojska više ne postoji, niko neće da uzme, slikovito da kažem, bajonet, nema više konjičkih napada. Danas se vodi više politički nego vojnički rat, 21. vek je nuklearni. Na primer, kažu da Francuska nije nikome objavila rat, a u prethodnih 20 godina bombardovala je deset zemalja. To je kao "strateško bombardovanje", jer su UN zadužile Francusku na takav zadatak. Francuska je u naoružanju jedna od najjačih sila sveta i normalno je da se uvek proglasi pobednikom, a pobednik piše istoriju. Francuska istorija je najduža. Kad sve to sagledam, ko koga štiti, ko koga gura, ko formira sudove za ratne zločince i slično moj odgovor na postavljeno pitanje je negativan. Ipak, sebe vidim kao radosnog pesimistu, jer, to je bolje od žalosnog optimiste.

Vesti
Slobodan Lentić

Stanimir Krstić, Hanover, Nemačka

- Verujem da će sud za zločine tzv. OVK da zaživi, ali nisam siguran da će se to desiti baš sada ili tek za nekoliko godina. Pravda jednom mora da dođe, bez obzira koliko se na nju čekalo. Ona svakoga jednom stigne pa joj ni oni na Kosovu neće umaći. Pre Dika Martija javila se Karla del Ponte, koja kaže da ne veruje da će zločinci sa Kosova biti procesuirani. Ona je bila haški tužilac i dosta toga zna, napisala je i knjigu, ali sam uveren da se ovaj put ipak vara. Polako Karla, Bog nije vrana da oči vadi odmah.

Vesti
Stanimir Krstić

Mihajlo Cvetković, Beč, Austrija

- Albanski, kao i prethodno, pre svega muslimanski zločinci koji su u BiH počinili nedela nad Srbima, ostaće nekažnjeni, jer su oni miljenici Zapada. Specijalni sud je uspostavljen, ali ne verujem da će kazniti zločince, izuzev nekoliko njih. Tači i drugi ne moraju da brinu da će biti izvedeni pred lice pravde sve dok su potrebni međunarodnoj zajednici za slabljenje Srbije i držanje regiona u konstantnoj nestabilnosti.

Međutim, dok god su zločinci na slobodi nemoguće je imati pomirenje među narodima, posebno Srbima i Albancima. Takođe nemoguć je i suživot na Kosovu i Metohiji, jer Srbi, ako se zločini nad njima ne kazne, moraju stalno strepeti da li će Albanci ponovo pribeći nasilju nad njima.

Vesti
Mihajlo Cvetković

Slobodan Arsenijević, Cirih. Švajcarska

- Taj sud će početi da radi, kada nekima bude odgovaralo i biće iskorišćen u političke svrhe. Kao i uvek kočiće oni kojima taj sud stoji kao omča oko vrata. Ne verujem da će neko od vođa OVK biti lično procesuiran, jer mislim da su pravi i valjani dokazi za neku optužbu do sada uništeni. Svedoci koji su bilu voljni da svedoče nisu više među živima. Neki su umrli prirodnom smrću, a većina njih je uklonjena ili ucenjena. Da je bilo svedoka i Hag bi doneo drugačije presude nego što jeste.

Vesti
Slobodan Arsenijević

Branko Šorgić, Kičiner, Kanada

- Kad sagledamo celokupnu sliku rastakanja SFRJ, podržanu od SAD, Vatikana i Nemačke, koje su imale političko-ekonomske interese da je razgrade, moramo shvatiti da su Srbi, kao narod percepirani od tih svetskih sila, kao "cement" jugoslovenstva i "mali Rusi", dakle "loši momci" i nama rade sve ono što bi Rusima radili kada bi mogli.

Haški sud nije osudio gotovo nikoga iz Hrvatske za zločine nad Srbima i progon više od 300.000 ljudi. Iz Bosne i Hercegovine je osuđena samo nekolicina za zločine nad Srbima dok srpski oficiri i političari robijaju drastične kazne. Zaključak: Sud za zločine tzv. OVK je farsa i neće osuditi nikoga od značajnijih šiptarskih vođa, sve dok slušaju naredbe... Osudiće možda neke nebitne izvršioce, a i većinu njih će osloboditi "zbog nedostatka dokaza".

Vesti
Branko Šorgić

Sutra - Da li će zaživeti sud za OVK: Zapad štiti ubice u Prištini

2024 © - Vesti online