Četvrtak 15.11.2018.
00:20
J. Arsenović - Vesti

Misterija susreta Tačija i Putina

instagram.com/hasim.taci
Pitanja bez odgovora: Vladimir Putin i Hašim Tači

- Ovo je prvi ovakav susret između Kosova i Rusije na takvom nivou. Izuzetno je značajan ruski stav i pozicija, ako se postigne sporazum - da će povući veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija za učlanjenje Kosova. To je korak napred, progres, ali i diplomatsko angažovanje koje je nedostajalo u odnosu na Rusiju - pohvalio se Tači u intervjuu za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Srpski mediji odmah su upitali predsednika Srbije kako komentariše ovaj susret, posebno imajući u vidu da je ruski veto i najveći adut na koji Beograd računa kako bi sprečio članstvo u UN separatističkog Kosova.

- Nismo oduševljeni svakom fotografijom, ali svako ima svoju politiku i poziciju, kao što je ima i Srbija - odgovorio je predsednik Vučić.

Srpski predsednik je samo par dana ranije novinarima prepričavao kako je bio prisutan kada je kod Trijumfalne kapije Tači prišao Putinu da se rukuje i da je ruski predsednik po automatizmu pružio ruku, ali i da se odmah potom okrenuo na drugu stranu kada je shvatio ko je u pitanju. Za fotografije Putina i Tačija koje svedoče o susretu na drugom mestu, u zatvorenom prostoru,

Vučić je odgovorio da "ne zna da li se taj susret odigrao pre ili posle" Trijumfalne kapije.

- Ne znam šta će raditi velika sila kao Rusija, niti je moje da kukam. Rusija je uvek bila uz Srbiju, a svako ima svoju politiku, ne mislim da je Putinu uvek lako kada, uprkos činjenici da EU de fakto podržava nezavisnost KiM, a mi smo na evropskom putu - pokušao je da objasni rusku poziciju Vučić.

Kurti: Može da priča samo o azilu

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da Tači sa predsednikom Rusije može samo da razgovara o svom eventualnom azilu u Rusiji.

- Posle mnogo ustupaka koje je učinio Vučiću, Tači se slikao sa Putinom. On može sa njim da se dogovora samo o ličnom zahtevu za politički azil u Rusiji - napisao je Kurti na svom Fejsbuk nalogu.

2024 © - Vesti online