Četvrtak 15.11.2018.
00:47
D. Dekić - Vesti

Dileri decu vode u smrt

Facebook.com/Udruženje građana Sveti Sava
Građanska borba: Članovi udruženja "Sveti Sava" lepili su fotografije širom Lazarevca

- Aranđelovčani ustali protiv narko-dilera - objavilo je Udruženje "Sveti Sava" iz Lazarevca koje je pre nekoliko godina objavilo rat narko-dilerima i otkrivalo im identitet u javnosti, lepljenjem fotografija s njihovim likom širom Lazarevca. Sugrađanima su delili "crnu knjigu" sa imenima, slikama i mestom stanovanja dilera, a objavili su je i na Fejsbuku.

- Naše udruženje je nastalo kao posledica očaja i beznađa, ali i revolta, nezadovoljstva radom policije i pravosuđa na suzbijanju i sankcionisanju narkomanije - kažu iz udruženja.

Nažalost, droga je sve dostupnija mladima, a javna tajna da se dileri vrzmaju i oko osnovnih škola, a đacima čak i vršnjaci nude drogu. Srbija ima Strategiju o sprečavanju zloupotrebe droga, ali je, kako objašnjava Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i ekspert za droge, "samo na papiru".

- Srbija je kao siromašna zemlja preplavljena sintetičkim drogama koje nisu skupe, a mladi su prva meta, jer su im zbog cene od 1.000 dinara dostupne - ističe Nicović za "Vesti".

Da sve bude gore, prema njegovim rečima, policajci nisu obučeni za nove sintetičke droge, a i carinicima je gotovo nemoguće da zaustave njihov šverc jer ih krijumčari vešto pakuju u kutije lekova.

- Prepoznavanje i otkrivanje ekstazija teže je za carinu, nego bilo koji drugi narkotici. Kriminalci su se usavršili i imaju sistem da tablete prenose preko granice u pakovanjima aspirina, lekova za smirenje ili vitamina. Zamenjuju prave lekove ekstazijem koji se pravi i u obliku tablete, recimo aspirina, oblepe folijom i ne može da se ustanovi šta je unutra - naveo je Nicović koji je nedavno boravio na Svetskom kongresu šefova policija u Filadelfiji, gde se govorilo i o novitetima u radu i ne krije iznenađenje što su prisustvovale Hrvatska i BiH, ali ne i Srbija.

Tinejdžeri u Srbiji, kaže crna statistika, tonu u poroke. Svaki osmi đak prvog razreda srednje škole probao je marihuanu, svaki drugi pio alkohol, a trećina imala pijanstvo bar jednom u toku života, pokazuje istraživanje Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Pušenje i alkohol su, osim psihoaktivnih supstanci, prema rečima direktorke "Batuta" Verice Jovanović, vodeći rizik po zdravlje mladih, jer prema istraživanjima 11 odsto onih uzrasta od 13 do 15 godina puši, a 12,5 odsto je probalo kanabis. Kritični period za prvi susret sa psihoaktivnim supstancama, prema rečima doktorke Biljane Kilibarde iz Instituta, jeste 14. i 15. godina života, odnosno prelaz iz osnovne u srednju školu.

Kobni narkotici

U drugoj polovini juna od sintetičkih droga stradali su Jovan Paunović (17) iz Beograda, Nemanja Šafarik (18) iz Bačke Palanke i Marija Marković (16) iz Kragujevca. Mirjana Milić (21) iz Beograda pronađena je mrtva 6. jula, a Sofija Siljanoski (15) iz Aranđelovca umrla je 6. novembra na VMA od posledica uzimanja ekstazija na kućnoj žurki.

Neozbiljna država

- Država mora mnogo ozbiljnije da radi na ovom problemu i da se više posveti preventivi i edukaciji mladih. Ne sme se dešavati, kao što je ranije bilo da šef kabineta bivšeg ministra policije bude u dosluhu sa najvećim narko-dilerom, a ministar sedi sa jednim od dilera. Čudno je i da navijača od kojih su neki uključeni u distribuciju droge nema na ulicama, pa deluje kao da država na njih žmuri da joj ne prave probleme - kaže Nicović.
 

2023 © - Vesti online