Sreda 14.11.2018.
13:09
BBC

Rim odbacio zahteve Evropske komisije

pixabay.com
 

Italijanska vlada se usprotivila odluci Evropske komisije da odbije predlog budžeta zbog prevelike potrošnje. 

Zamenik premijera Mateo Salvini rekao je da vlada ostaje posvećena nacrtu budžeta, koji predviđa deficit od 2,4 odsto i rast od 1,5 procenta. 

Evropska komisija, zabrinuta da će planirana potrošnja uvećati italijanski dug, naložila je Rimu da revidira budžet ili da se suoči s kaznama.  Vladajućoj populističkoj koaliciji dat je rok do utorka da odgovore na ove zamerke. Ovo je prvi put u istoriji EU da zemlja članica dobije takvo upozorenje. 

Zašto Italija planira veliku potrošnju?

Salvini, koji predvodi partiju Severna liga, obratio se javnosti posle sastanka vlade i izjavio da će se vlada držati zadatih parametara. 

Luiđi Di Majo, zamenik premijera iz pokreta Pet zvezda, rekao je: "Ubeđeni smo da je ovaj budžet neophodan kako bi se zemlja ponovo pokrenula". 

Vlada je obećala da će "iskoreniti siromaštvo" i uvesti minimalni dohodak za nezaposlene. 

Druge mere obuhvataju smanjenje poreza i spuštanje gornje granice za odlazak u penziju, što su članovi vladajuće obećali tokom izborne kampanje u martu. 

Premijer Đuzepe Konte, koji se suprotstavio EK, insistirao je da budžetski deficit neće preći 2,4 odsto BDP-a u 2019, što je i dalje tri puta više nego u vreme prethodne vlade. 

Vlada tvrdi da bi servisiranje duga, koji je sa 131 odsto nacionalnog proizvoda drugi po veličini dug u EU posle Grčke, ugrozilo Italijane koji se nisu oporavili od finansijske krize koja traje već deceniju. 

Italijanska privreda je i dalje manja nego što je bila 2008. godine. Vladajuća koalicija tvrdi da će veća potrošnja pospešiti rast.

Koliko je veliki italijanski dug?

Nestranački ministar finansija Đovani Trija i međunarodni posmatrači su se nadali da će deficit biti ispod dva odsto BDP-a, cilj je bio 1,6 odsto. 

Iako je 2,4 odsto manje od dozvoljenih tri odsto deficita po pravilima Evrozone, veličina italijanskog duga je zabrinjavajuća. 

- Po prvi put Komisija je zahtevala od zemlje u Evrozoni da revidira predlog budžeta, ali nismo imali izbora - izjavio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrokovskis prošlog meseca. 

On je ukazao da italijanski poreski obveznici troše na servisiranje nacionalnog duga koliko i na obrazovanje. 

- Kršenje pravila deluje uzbudljivo na prvi pogled, daje nam iluziju da smo se oslobodili - rekao je. 

- Pravo je iskušenje da izađete iz duga tako što ćete stvoriti još veći dug. U jednom trenutku teret duga će biti preveliki i na kraju nećete imati nikakvu slobodu - rekao je Dombrokovskis.

2024 © - Vesti online