Sreda 14.11.2018.
09:27
Vestionline, Tanjug

Tramp imenovao penzionisanog generala za ambasadora u Rijadu

EPA/Justin Lane
Foto: Arhiva

Mesto američkog ambasadora u Rijadu bilo je upražnjeno otkako ga je bivši ambasador Džozef Vestfal napustio u januaru 2017, a Tramp je svoju odluku o imenovanju novog ambasadora saopštio u utorak, u trenutku kada su odnosi Vašingtona i Rijada na probi posle ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, prenosi AP.

Ako Senat potvrdi Trampov izbor, Abizaid će postati ambasador, dok Trampova administracija priprema odgovor na ubistvo Kašogija, koji je bio kolumnista "Vašington posta", a kritikovao je i saudijsku kraljevsku porodicu.

Za Kašogija, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, turski zvaničnici tvrde da ga je ubio 15-člani "odred smrti" koji je Rijad poslao po naređenju iz vrha saudijske vlade.

Američki državni sekretar Majk Pompeo povukao je vize Saudijcima koji su umešani u Kašogijevo ubistvo, dok je ministar odbrane Džim Matis najavio dodatne mere.

Abizaid, koji je penzionisan 2007, bio je na službi u ratovima u Grenadi, Persijskom zalivu, u Bosni, na Kosovu, u Avganistanu i Iraku, navodi američka agencija.

Posle rata u Iraku, preuzeo je komandu nad CENTCOM-om, koji nadzire vojne operacije u 20 zemalja od severoistične Afrike do Bliskog istoka i centralne i južne Azije.

Uz to, bio je na raznim visokim položajima u Združenom generalštabu oružanih snaga SAD.

2024 © - Vesti online