Utorak 13.11.2018.
15:42
blic.rs, Vestionline

Džefri Najs: Šešelju se mora oduzeti poslanički mandat

SRS
Vojislav Šešelj

- Ukoliko ne postoji valjan pravni osnov da se to ne učini, taj mandat bi mu se morao oduzeti - dodaje sagovornik RSE.

To reflektuje ogromnu moć koju, čini se, Srbija ima jer joj je dozvoljeno da napreduje ka budućnosti bez poštovanja prava, čak i sopstvenih zakona.

Šešelja je Haški sud osudio na desetogodišnju kaznu zatvora zbog podsticanja deportacije i progona Hrvata u mestu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

Član 88, stav 3 Zakona o izboru narodnih poslanika kaže da poslaniku prestaje mandat "ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci", podseća RSE.

Činjenica da se Vojislavu Šešelju ne ukida poslanički mandat "pokazuje da srpska vlast veruje da može napredovati prema Evropskoj uniji, a da se ne osvrće mnogo ni na sopstvene zakone kao što se nije osvrtala ni na ratnu istoriju Srbije koja je devedesetih kršila i međunarodno pravo", ocenjuje bivši haški tužilac.

- To je i tužan primer kako je veći državni interes da se zaštiti osuđeni za ratne zločine nego žrtve njegovih zločina. Kako se to dogodilo, za mene je misterija. Kao što mi je i misterija u ime kojih to konkretnih političkih i geopolitičkih ciljeva zapadne sile pokazuju toliku toleranciju prema Srbiji koja ne želi da se suoči sa svojom ratnom prošlošću i, u ovom konkretnom slučaju, što protivzakonito postupa, dozvoljavajući Šešelju da i dalje bude poslanik - ukazuje Najs.

2024 © - Vesti online