Sreda 14.11.2018.
07:30
D. Timarac

Čuvari jezika i kulture

D. Timarac
 

Pored majki, očeva, deka i baka, deci su se pridružile i šire familije, kao i mnogi prijatelji i parohijani.

Sabor se organizuje kako bi se deca i odrasli zbližili i prikupili prihod za napredak u učenju o svojoj veri, jeziku, istoriji, kulturi i običajima.

Dugogodišnja učiteljica u Srpskoj nedeljnoj školi "Vuk Karadžić" Brana Stanisavljević napominje da sa decom radi visoko obrazovani kadar nastavnica koje podučavaju oko 120 upisanih učenika u tri odeljenja.

- Prvo odeljenje uči Tatjana Vidaković, ja sam sa drugim, a Milena Ilišević uči treće odeljenje. Deca su nam marljiva i dobri su učenici - zadovoljno kaže učiteljica Brana.

Doktor književnosti Milena Ilišević je zajedno sa svojim koleginicama učestvovala u osmišljavanju i pomagala u realizaciji programa, čijim su sadržajem svi okupljeni bili zadovoljni.

Dokaz tome je da su izvođače nagradili gromoglasnim i srdačnim aplauzom.

Dr Ilišević je naglasila da je veoma zadovoljna ozbiljnošću dece u učenju srpskog jezika, koju su i na Saboru pokazali.

- Deca se nisu stidela, njih troje se oprobalo u poslu vođenja programa i bez greške su to učinili. Uložili su mnogo žara i entuzijazma, iako je među njima dosta dece koja su nam se pridružila tek ove godine. Nadamo se da će njihova sledeća priredba za Vidovdan biti još bolja i da ćemo videti njihov pun potencijal.

Svojevrsni "vetar u leđa" deci mogu da daju njihovi roditelji. Dr Ilišević ističe:

- Apelujem na roditelje da budu još veća podrška svojoj deci. Mi ćemo i dalje kroz ovakve igrokaze davati priliku svoj deci jer se pokazalo da se ovim putem popravlja fond reči i stiče bolji izgovor. Nadam se i pomoći naše pozorišne grupe "Pilipenda" u našim nastojanjima - kazala je dr Ilišević.

I kao što ostade zapisano u "Zaveštanju Stefana Nemanje o jeziku": Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?

2024 © - Vesti online