Utorak 13.11.2018.
10:50
b92.net, Vestionline

Momenat koji je "zapalio" Bliski istok: Raketa raznosi autobus (VIDEO)

youtube.com/ JewishLife
Vojni autobus Izraela

Naime, snimak je objavila televizijska mreža Hamasa u ponedeljak uveče, a na njemu se prikazuje kako protiv-tenkovski projektil pogađa autobus izraelske vojske. Kako se navodi, raketa je pogodila autobus svega par minuta nakon što su iz njega izašli vojnici.

Na snimku se vidi i nekoliko izraelskih vojnih vozila i puno vojnika kako stoje pored autobusa u vreme napada. 

Ovo je prvi put da je Hamas ispalio protivtenkovsku raketu tipa "Kornet" ruske proizvodnje na izraelsku metu od rata u pojasu Gaze 2014. godine. 


Palestinske frakcije su potom izdale saopštenje u kome su navele da su njihovi "borci uspeli da napadnu autobus pun vojnika raketom ’kornet’", dodavši da je rezultat pogibija i ranjavanje vojnika u autobusu, preneli su izraelski mediji.

Izraelska vojska je međutim navela da je ranjen jedan vojnik i da je prenet u bolnicu u kritičnom stanju. 



Autobus je zahvatila vatra i crn gust dim dizao se s mesta napada. Posle tog incidenta usledilo je raketiranje iz Gaze naselja na jugu Izraela. Protiv-raketni sistem "Gvozdena kupola" presreo je desetine raketa i izraelske vazduhoplovne snage napale su mete Hamasa koji vlada Gazom i manje organizacije Islamskog džihada. 



Do jutros su palestinski ekstremisti ispali oko 400 raketa na Izrael, a izraelska vojska je napala oko 100 meta širom pojasa Gaze, gde je poginulo najmanje četvoro ljudi. Rano jutros je raketom iz Gaze pogodjena jedna stambena zgrada u Izraelu i poginula je jedna osoba. To je prva žrtva u Izraelu od početka eskalacije nasilja kakvo se ne pamti od kraja pomenutog rata u Gazi koji je trajao 50 dana.
2024 © - Vesti online