Utorak 13.11.2018.
18:00 >> 11:58h
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Privatna arhiva

Još čeka rasplet

Privatna arhiva
Da nije bilo čitalaca "Vesti" ne bi se ni ogrejao: Milan Radojčić

Tako je bilo i u slučaju Milana Radojčića iz Gornjeg Milanovca, invalida bez obe noge, čoveka doveka vezanog za invalidska kolica, koji već gotovo čitavu deceniju živi bez električne energije u stanu u centru grada. Njemu je zbog osnovnog duga od 13.000 dinara pre osam godina isljučena električna energija prilikom čega su električari odneli i brojilo, a dug je u međuvremenu zbog kamata narastao na 54.000 dinara.

Naravno, kada smo se raspitivali o dugu i mogućnosti ponovnog priključka na električnu mrežu, čime bi život invalida Milana i te kako bio olakašan, rečeno nam je dovoljno da se uplati dug i da je time problem rešen. U međuvremenu, nakon objavljivanja teksta, veoma brzo je prikupljen novac za isplatu duga, pa i više, jer je preteklo i za nabavku ogreva, zahvaljujući plemenitosti Ane iz Kanbere, S. P. iz Melburna, Slobodana Nedeljkovića iz Sidneja, bake Dušanke iz Australije i Ljubice Vukomanović iz Beča, na čemu im je Milan Radojčić beskrajno zahvalan.

Tada smo mislili da uplatom za dug zatvaramo još jednu neveselu životnu priču, ali nije bilo tako. Zapravo, tek tada su započeli nerešivi problemi, jer je, kako se ispostavilo, trebalo podneti novi zahtev za priključak na eletričnu mrežu, izvaditi potvrde iz katastra, podneti zahtev za ovlašćenog izvođača radova i obaviti još mnoge druge administrativne poslove. Ni to, naravno, reporterima ne bi bilo teško, ali najveći problem je u tome što te poslove mogu da urade samo Milanovi rođaci na čije se ime vodi stan u kojem ovaj invalid živi, a oni su rasuti po svetu.

U želji da priču dovedemo kraju i ispunimo i želje naših čitalaca koji su zdušno pomogli, uspostavili smo vezu i sa socijalnim radnicima u Gornjem Milanovcu koji su, takođe, bili veoma zainteresovani da pomognu Milanu i sa njegovim rođacima, ali svi problemi su ostali nagomilani i nerešeni ispred tog administrativnog zida koji nismo uspeli da preskočimo. Na kraju, i to posle mnogo peripetija i uz pomoć najodgovornijih u Elektrodistribuciji u Čačku uspeli smo da uplatimo traženi iznos na ime duga za struju, jer je čak i to bio problem.

Dokument o isplaćenom dugu smo predali Milanu Radojčiću, a na njegovoj rodbini je da prikupi traženu dokumentaciju i da podnesu zahtev za ponovno priključenje na električnu mrežu, jer po zakonu jedino oni mogu to da urade.

Milana smo, kao i obično, zatekli usamljenog, pored šporeta, kako u stanu cepa drva za loženje. Scena gotovo nadrealna, ali istinita.

- Ovako je kako je, ali ako nemam struju i stalno sam u mraku, neka mi bar bude toplo. Evo, "Vesti" su za mene uradile sve što su mogle. Posebnu zahvalnost upućujem plemenitoj Ani, Slobodanu, Dušanki i Ljubici. Ako sam nekoga izostavio neka mi oprosti, ali poručujem im da njima i njihovim porodicama želim sve najbolje u životu u nadi da će i u mom domu jednom ponovo zasijati sijalica - poručuje invalid prikovan za kolica Milan Radojčić.

Sve u rukama rasutih rođaka

Zbog lošijeg zdravstvenog stanja neko vreme Milan je proveo i u bolnici, dok je reporter "Vesti" neumorno tragao za načinom da se reši decenijski problem sa strujom. Na sreću, Milan je ozdravio, ali problem je ostao nerešen. Budući da su naši humani čitaoci uradili sve što je u njihovoj moći da pomognu Milanu Radojčiću, sve dalje zavisi od njegovih rođaka izdaleka za koje se nadamo da će učiniti ono što je potrebno da bi problemi sa administracijom bili rešeni. Ono što je sigurno, to je da ćemo istog dana kada zasvetli sijalica u Milanovom domu biti tu da taj važan i srećan dan zabeležimo, a nadamo se, u što skorije vreme.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online