Nedelja 01.08.2010.
22:08
Srna

Dinstbir: MSP ignorisao Helsinški sporazum

Jirži Dinstbir


Dinstbir je za "Glas Srpske" izjavio da međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti, te da, uz ovaj argument, čak i Banjaluka ili predgrađe Praga mogu proglasiti nezavisnost, a da se ne govori o Abhaziji, Kurdistanu ili Republici Srpskoj.


''Taj argument može iskoristiti svaki separatistički pokret na svetu", rekao je Dinstbir i istakao da su čak i oni koji koriste pojam "posebnog slučaja" za Kosmet svesni da separatisti širom sveta, a takvih regiona je oko 250, mogu iskoristiti slučaj Kosmeta radi sopstvenih interesa.


On je ponovio da argument MSP-a može da iskoristi svako ko teži ka nezavisnosti, ali da je odluka o nezavisnosti bilo kog naroda ili etničke grupe političke prirode i zavisi od brojnih faktora.


"Abhazija i Južna Osetija će sad iskoristiti ovu neobavezujuću odluku Suda kao argument za sopstvena proglašenja nezavisnosti. Građani Republike Srpske imaju pravo da odluče u svoje ime. Od njih zavisi izbor najboljeg rešenja. Međutim, lično smatram da rešenje nije u promeni granica. U skladu sa evropskim integracijama, bolje je granice učiniti nevažnim i u tom smislu težiti regionalnoj saradnji u kojoj granica neće biti", kazao je Dinstbir.

Ukidanje protektorata dobro za BiH


Dinstbir je ocenio da bi ukidanje protektorata u BiH bilo dobro, ali da Evropljani strahuju da bi bez njihovog prisustva nerešena pitanja među nacionalnim zajednicama mogla da eksplodiraju, te da zemlja ne bi bila u stanju da se adekvatno suprotstavi delovanju islamskih fundamentalista koje finansira Bliski istok.

"Protektorat nad Kosmetom, gde međunarodna zajednica nije uspela da reši probleme vezane za bezbednost i razvoj, zahteva da se na ove stvari obrati pažnja. Međunarodni protektorat nad BiH bio je u tom smislu puno uspešniji, međutim pitanje je koliko je stanje u toj zemlji održivo. Neki veruju da je rešenje u raspadu - Srbi Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, ali šta sa Bošnjacima? Mislim da je rešenje Evropa, mada će trebati još neko vreme za to", rekao je Dinstbir.


Dinstbir, koji je bio i specijalni izvestilac UN za ljudska prava 1999. godine, izrazio je nadu da BiH nije postala sedište radikalnih islamista i da se terorizam ne širi iz BiH.


"Islamski ekstremisti nastoje da BiH načine svojim uporištem. Izvesni stepen opasnosti je evidentan. Međutim, smatram da snažan otpor tim nastojanjima pružaju ne samo Srbi i Hrvati, nego i Bošnjaci", zaključio je Dinstbir.

2024 © - Vesti online