Sreda 14.11.2018.
03:00
J. Arsenović - Vesti

Epidemija pisanja u Srbiji (3): Umetnost nema pol

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neretko se ispred pojma žensko pismo stavlja znak laka književnost. U teoriji književnosti žensko pismo se drugačije tumači od ovog masovno prihvaćenog i nipodaštavajućeg stava prema ženama piscima.

I same autorke zastupaju različitu argumentaciju dok brane pravo žena da se ostvare u intelektualno umetničkom stvaralaštvu kao što je pisanje.
Jedne zagovaraju da je poetika ženskog pera prepoznatljiva i da se u tom smislu mogu posmatrati odvojeno od muških kolega, druge su kategorične - postoji samo dobra i loša literatura, sve ostalo je posledica sveta omeđanog dominantno patrijarhalnim, čitaj, muškim sudovima.

- Ne postoje ni muške ni ženske teme, shodno tome ni pitanje kako se žene uživljavaju u muške likove o kojima pišu jer zašto se niko onda ne pita kako se Tolstoj, kao muškarac, uživljavao u jedan od svojih najpoznatijih likova - Anu Karenjinu? Šta uopšte znači navodni kompliment koji se povremeno udeljuje ženama - "piše kao muško"? Ima mnogo više loših pisaca muškaraca nego što ih ima dobrih, i da li je onda taj kompliment zaista pohvala ili samo potvrda da je svet književnosti još uvek svet u kome se muškarci trude da zadrže dominaciju koja nije uvek zasnovana na kvalitetu, nego na polnoj pripadnosti? Ukratko, kao i u svim drugim granama umetnosti, tako i u književnosti, ne treba gledati na pol stvaraoca, već na ono što je stvorio - uverena je Jelica Greganović, autorka popularnog "Osmeha za svaki dan".

Ljubica Arsić podseća da kada se govori o ženskom pismu, da se misli na emotivnost i pojačanu intimističku notu, te na sklonost ka fragmentu, a ne na sentimentalnosti i jeftine ljubavne klišee.

- Mislim da žene pisci imaju svoj ugao, svoj senzibilitet koji ih razlikuje od muških pisaca i da poseduju uvide koji su specifični - izjavila je autorka "Tigrastija od tigra" na jednoj od okruglih stolova o ženama i književnosti.

Agata Kristi, pa Biblija

Najtiražniji pisac svih vremena je žena - Agata Kristi. Od neprevaziđene autorke krimi romana, tvorca mušičavog i pronicljivog detektiva Herkula Poaroa, samo je prodavanija Biblija.

SUTRA - Epidemija pisanja u Srbiji (4): Knjigu čitati, a ne spaljivati

2024 © - Vesti online