Utorak 13.11.2018.
06:30
mondo.rs, Vestionline

Kako da pobedite džet leg

pixabay.com
 

Uopšte nije lepo kad se vratite kući sa nekog dalekog putovanja umorni. Pomisao na povratak na posao, na sve kućne i ostale obaveze, pa čak i na one osnovne, deluju iscrpljujuće. Sve što biste tad želeli je da spavate do četiri popodne. Ritam vam je potpuno narušen, i treba vam i po nekoliko dana da "dođete sebi". Elem, može se desiti da nemate nekoliko dana da natenane "lečite" džet leg, ali postoji jedna vrlo jednotavna stvar koja može da vam pomogne.

Morate nekako da naterate sebe da vežbate! Verovatno vam je to poslednja stvar na umu kada ste tako iscrpljeni i umorni od putovanja, ali stručnjaci kažu da će vežbanje pomoći da se ubrzo ponovo osećate kao normalno ljudsko biće.   

Džet leg je zapravo izazvan manjkom kiseonika od letenja, što je, naravno, mnogo gore kada su u pitanju dugi letovi. Naravno, menjanje vremenskih zona samo doprinosi tom osećaju dezorijentisanosti, ali se smatra da većinu simptoma džeg lega izaziva manjak kiseonika.

"Jednostavno rečeno, manji je pritisak kiseonika što je veća visina letenja. Privikavanje na ovaj smanjen kiseonik u krvi traje u proseku oko tri do četiri nedelje. Kako ljudsko telo ide sve više, dobija sve manje kiseonika, i eto zašto se javlja džet leg", kaže dr Ijan Peri.

Kabinski pritisak tokom leta je obično niži od nivoa mora, tako da je smanjena sposobnost tela da apsorbuje kiseonik. To može da dovede do osećaja letargije, iscrpljenosti i umora nekoliko dana nakon dužeg leta. Iako nema brzog rešenja za to, vežbanje može da pomogne da se prilagodite vremenskoj zoni i da resetujete svoj cirkadijalni ritam.

Kada imate džet leg, vaš mozak očajnički pokušava da se prilagodi novom okruženju i vremenu. Vežbanje u tome može da pomogne na mnogo načina. Prvo, pumpanjem krvi će se osloboditi endorfin, koji pomaže u ublažavanju blage vrtoglavice i iritabilnosti nakon dugog leta. Drugo, ako vežbate napolju i upijate sunčevu svetlost, telo će se brže resetovati i prilagoditi prirodnim obrascima. Što više vremena provedete na suncu, to će se telo brže prilagoditi i sinhronizovati sa vremenskom zonom.

Dakle, to ne mora ni da bude neki užasno naporan trening, dovoljno je da malo brže hodate – em će krv procirkulisati, em ćete biti napolju.

Pored toga, stručnjaci dodaju da je najčešći uzrok umora dehidratacija, te stoga preporučuju da pijete više tečnosti, najbolje vode i biljnih čajeva.

2024 © - Vesti online