Ponedeljak 12.11.2018.
17:28
Vestionline, Tanjug

Slovenci ljuti: Vojnici na NATO vežbi lepili čizme

Arhiva
 

- Zbog primedbi na račun neodgovarajuće opreme već sam zahtevao istragu kojom treba da se utvrdi jesu li te kritike utemeljene - kazao je Erjavec za ljubljanski list "Delo", prenosi Hina.

Podseća se da su u vojnoj vežbi "Spoj trozupca 18", izvedenoj sa ciljem provere međusobne operabilnosti međunarodnih snaga u združenom delovanju, učestvovala 232 vojnika iz Slovenije.

Navodi se da je komandant njihovog kontingenta na vežbi potpukovnik Utroš Trinko kazao je da su se mnogi vojnici žalili da ih obuća nije štitila od hladnoće i vlage na norveškom terenu, niti su svi delovi pripadajuće odeće ispunili očekivanja, pa očekuje odgovor od ministarstva.

- To što je rekao potpukovnik je tačno i nadamo se da se stvari neće gurnuti pod tepih iako nam nakon svakih izbora obećavaju da će se stvari popraviti. Nove rukavice od kuvane vune su se dobro pokazale, ali smo imali neadekvatne čizme koje ne greju nogu nakon što se navlaže, morali smo da ih lepimo lošim lepkom, a problemi s obućom u vojsci i nisu novi - kazao je za "Delo" neimenovani vojnik nakon povratka sa vežbe.

Navodi se da je iz Generlštaba slovenačke vojske potvrđeno da je sa čizmama korišćenim u Norveškoj zaista bilo problema, ali da vojnici nisu dobili ozebline, niti žuljeve, kako se to dogodilo u proleće ove godine prilikom vežbe manevrisanja po standardu NATO na poligonu Poček u Sloveniji.

Potvrđeno je takođe i da će se stvari dodatno ispitati.

2024 © - Vesti online