Utorak 13.11.2018.
03:00
J. Arsenović - Vesti

Epidemija pisanja u Srbiji (2): "Groznica" Ferante

pixabay.com
 

O jednoj od najtiražnijih i najcenjenijih savremenih pisaca, Italijanki Eleni Ferante gotovo se ništa ne zna. Čak ni to da li je baš Italijanka ili Grkinja, muško ili žensko, da li joj je to pravo ime ili pseudonim, da li je lepa (ako je već žensko, jer se za muškarca ne bi ni pitali), da li je udata i ima li pored pisanja nekog drugo zanimanje. Njen izbor je da objavljuje knjige i da se ne pojavljuje pred čitaocima, da ne prisustvuje promocijama, daje intervjuje samo posredno preko izdavača.

- Želja da se uklonimo iz svih oblika društvenog pritiska ili obaveze. Ne osećati vezanost za ono što bi moglo postati nečiji javni imidž. Da se koncentrišem isključivo i sa potpunom slobodom na pisanje i njegove strategije - navela je u jednom od svojih naručenih intervjua kao razlog zašto piše pod pseudonimom.

Epidemija pisanja u Srbiji : 

1. Lake knjige za teška vremena

Osim ovog namerno proizvedenog tihovanja, fenomen Ferante je postao globalan pre svega zbog dobre literature. Italijanka je sa četiri naslova koja prate prijateljstvo dve napuljske devojčice sve do njihovih zrelih godina, žensko prijateljstvo postavila na visoko mesto u svetskoj književnost, a njeni tiraži su potvrdili odavno poznatu statistiku - žene više čitaju.
Prvo je postigla veliki uspeh na američkom tlu. Dobila je sjajne kritike uticajnih književnih kritičara. Doprinos ka mega popularnosti dala je i nekadašnja prva dama, potom državni sekretar i predsednički kandidat Hilari Klinton kada je s oduševljenjem govorila o tome kako ne može da se odvoji od romana Elene Ferante. 

Trka za ekranizaciju

Bilo je pitanje samo vremena kada će uslediti i ekranizacija napuljske tetralogije Elene Fernate - "Moja genijalna prijateljica".

Specijalizovani filmski i serijski kablovski kanal HBO prvi je došao do prava da ovekoveči likove dve prijateljice Elene i Lilee, a očekuje se da će se serijal produžiti i na preostale tri knjige napuljske tetralogije: "Priča o novom prezimenu", "Priča oonima koji odlaze i onima koji ostaju" i "Priča o izgubljenoj devojčici".

O samoj autorki već postoji dokumentarac "Groznica Ferante" koji je i beogradska publika imala prilike da gleda krajem oktobra u okviru mafinfestacije "Dani italijanskog jezika". Kako i u Srbiji italijanska autorka ima armiju čitalaca, film je nastavio da se prikazuje u Beogradskom kulturnom centru i mimo prvobitno planiranog broja projekcija.

SUTRA - Epidemija pisanja u Srbiji (3): Umetnost nema pol

2024 © - Vesti online