Utorak 13.11.2018.
05:30
b92.net

Ove namirnice su masnije od maslaca

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovih pet namirnica imaju više masti od zloglasnog maslaca.

Kokosovo ulje 

U jednoj kašiki kokosovog ulja nalazi se čak 11,8 grama zasićenih masnih kiselina što ga čini rekorderom u kategoriji namirnica s visokim udelom zasićenih masti. Umesto kokosovog ulja bolje koristite suncokretovo ili maslinovo ulje. 

Kozji sir 

Mekani kozji sir lepo se razmazuje po hlebu, ali jedno serviranje (oko tridesetak grama) ima čak 6 grama zasićenih masnih kiselina, pa ga je bolje jesti tek povremeno. 

Mleko sa smanjenim udelom masnoće 

Svi znamo da je mleko prepuno masti, ali iznenađuje da mleko sa smanjenom količinom masti - npr. ono od 2 posto i dalje značajno narušava pojedina pravila zdrave ishrane. U 200 ml ovog mleka nalazi se oko 3 posto zasićenih masnih kiselina. 

Maslac od kikirikija 

Od običnog maslaca masniji je onaj što se pravi od kikirikija. U dve kašike ove američke poslastice, što se proširila i domaćim jelovnicima, nalazi se oko 3,4 grama zasićenih masnih kiselina. 

Tamna čokolada 

Čak i ako možete da se suzdržite kad je racionalna konzumacija čokolade u pitanju, moglo bi vas iznenaditi da 30 grama ove tamne poslastice i dalje sadrži 6 grama zasićenih masnih kiselina, što je otprilike duplo više nego maslac.

2024 © - Vesti online