Ponedeljak 12.11.2018.
11:05
b92.net, Vestionline

Opet kontroverze oko Nutele: Priznali da imaju 2 recepta

commons.wikimedia.org/A. Kniesel
Krem Nutela

To je izjavila Marie-Paule Benassi, direktorka Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji, na okruglom stolu o pravima potrošača održanom u Zagrebu. 

Proteklih godina su različite studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica. Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzorka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu uporedivi, piše Tportal. 

- Razgovarali smo s Fererom, vlasnikom proizvoda Nutele, pa su nam objasnili kako imaju dva recepta. Orginalni je recept, onaj iz Italije, dostupan je u svim zemljama članicama, osim u Nemačkoj. Tamo se koristi drugačiji recept - odgovorila je ona na upit o problematici dualnog kvaliteta proizvoda na evropskom tržištu, u vezi sa slučajem Nutele. 

- Ferero odsad radi na promeni recepta sa ciljem približavanja italijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni talijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama - dodala je Benassi. 

Benassi je također napomenula kako ne postoji jasna definicija kvaliteta u Evropskoj uniji te kako puno toga zavisi od tradicije i ukusu ljudi. Napomenula je kako u EU postoji široka zakonodavna osnova koja štiti prava potrošača, premda je za taj proces kao najvažniju istakla svest potrošača o vlastitim pravima.

2019 © - Vesti online